Američki šef diplomacije: Sjeverna Koreja ostaje pod sankcijama dok se ne riješi nuklearnog oružja

Američki šef diplomacije: Sjeverna Koreja ostaje pod sankcijama dok se ne riješi nuklearnog oružja
Foto: Hina/EPA

AZIJSKE države, saveznice Sjedinjenih Država, uključujući Kinu, složile su se da za Sjevernu Koreju neće biti ukidanja sankcija do potpune denuklearizacije, izjavio je u Pekingu američki državni tajnik Mike Pompeo. Kazao je da se svi njegovi kolege iz Japana, Južne Koreje i Kine slažu da se sankcije protiv Pjongjanga neće ukinuti do "potpune i nepovratne denuklearizacije koja će se moći provjeriti". 

Najviši američki diplomat otputovao je u posjet Južnoj Koreji i Kini da bi se ondje osobno informirao o povijesnome summitu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga vođe Kim Jong-una. Pompeo je na konferenciji za novinare održanoj s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem kazao da Kina podupire rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se reguliraju sankcije protiv Pjongjanga. 

Wang je summit Trump - Kim nazvao "uspješnim i povijesnim", kazavši da je Kina spremna pomoći SAD-u i Sjevernoj Koreji u primjeni idućih poteza. Pompeo je zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što je "pomogao dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara