Američki sud naredio spajanje migrantskih obitelji

Američki sud naredio spajanje migrantskih obitelji
Foto: EPA

SUD u San Diegu, na jugozapadu Sjedinjenih Država, naredio je u utorak spajanje članova migrantskih obitelji koje je razdvojila policija, osudivši politiku "nulte tolerancije" Trumpove vlade prema ilegalnom prelasku granice.

Roditelji moraju biti sa svojom djecom u roku od 14 dana ako su djeca mlađa od pet godina i u roku od 30 dana ako su starija od te dobi, osim ako nisu opasni za svoju djecu, navodi se u odluci suda koji od savezne vlade zahtijeva da "počne rješavati kaotičnu situaciju koju je stvorila".

Preko 2.300 djece odvojeno od roditelja

Udruga za zaštitu građanskih prava ACLU podnijela je tužbu protiv imigrantske policije (ICE) u ime anonimnih migranata. Sutkinja Dana Sabraw je usto zatražila od policije da "učini sve kako bi olakšala komunikaciju" razdvojenih članova obitelji.

Od svibnja je više od 2300 malodobnika odvojeno od svojih obitelji zbog sustavnog gonjenja roditelja koji prelaze granicu s djecom, što je potaknulo buru u SAD-u i u inozemstvu.

U utorak je gotovo 20 američkih saveznih država podnijelo tužbu protiv migracijske politike republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara