Američki sud odbacio tužbu protiv Erdoganova protivnika

Američki sud odbacio tužbu protiv Erdoganova protivnika

Foto: Hina

AMERIČKI sud odbacio je tužbu protiv istaknutog muslimanskog propovjednika i protivnika turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, uz obrazloženje da nije nadležan u tom predmetu, potvrdili su odvjetnici obiju strana, prenose agencije.

Fethullaha Gulena, nekadašnjeg Erdoganova saveznika, koji danas živi u samonametnutom egzilu u Pennsylvaniji, tereti se da je "instrumentalizirao" svoje sljedbenike u turskoj policiji i sudstvu kako bi se obračunao s pripadnicima suparničkog duhovnog pokreta tzv. Tahsyje grupe, radikalne islamističke skupine koju se povezuje s Al Kaidom.

No, Okružni sud u Scrantonu u srijedu je odbacio tužbu uz obrazloženje da se postupak protiv Gulena zbog navodnog prijestupa u Turskoj ne može voditi u SAD-u, rekao je odvjetnik Robert Amsterdam, koji je zastupao tužitelja, a angažirala ga je turska vlada.

Po ocjeni Gulenova odvjetnika Michaela Millera, "cijeli je proces politički motivirani napad, kojim je upravljao Erdogan". "Jedino što je Gulen učinio jest to da je javno optužio Erdoganovu administraciju za korupciju i autoritarnost", ustvrdio je njegov odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gulen, koji je nekada bio saveznik Erdogana, optužen je u Turskoj da je 2013. godine poticao istrage o korupciji, kojima su bili obuhvaćeni i ljudi bliski turskom predsjedniku, te da je pokušao da srušiti tursku vladu.

Zajedno s još 68 osoba, uključujući nekadašnjeg šefa policije, optužen je za "pokušaj nasilnog rušenja turske republike", vođenje terorističke organizacije i "političku špijunažu".

Gulen, u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji u SAD-u,  negira sve optužbe.

Preko Ministarstva vanjskih poslova, Turska je još početkom godine zatražila od SAD-a Gulenovo izručenje radi procesuiranja pred turskim pravosuđem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara