Američki tajnik za nacionalnu sigurnost ide u Moskvu, priprema li se susret Trumpa i Putina?

Američki tajnik za nacionalnu sigurnost ide u Moskvu, priprema li se susret Trumpa i Putina?
Foto: Hina/ EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo rekao je u intervjuu u subotu kako očekuje da će planirani posjet Moskvi savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona dovesti do sastanka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U intervjuu s političkim kolumnistom Hughom Hewittom obavljenim u petak, a objavljenim na MSNBC-ju Pompeo je rekao kako Bolton planira putovati u Moskvu u nedjelju ili ponedjeljak.

"Mislim kako je vjerojatno da će se predsjednik Trump sastati sa svojim kolegom u ne tako dalekoj budućnosti nakon tog susreta", rekao je Pompeo.

Upitan bi li Trump mogao posjetiti Moskvu na ljeto, Pompeo je rekao da ne zna predsjednikov program.

Ruski su mediji naveli da je Kremlj rekao u utorak kako ne postoje planovi za sastanak između Trumpa i Putina prije summita NATO-a u Bruxellesu 11. i 12. srpnja na kojem se očekuje Trumpovo sudjelovanje.

Pompeo je rekao da u razgovorima s Rusijom Sjedinjene Države "nastoje pronaći mjesta gdje im se interesi poklapaju, ali zaštititi američki interes tamo gdje se sukobljavaju".

Rekao je da je u dva razgovora koja je imao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, otkako je postao državni tajnik u travnju, izrazio zabrinutost zbog miješanja Rusije u američke izbore i njezino postupanje u Siriji i Ukrajini, ali i dodao:

"Gdje ima mjesta u kojima možemo naći zajednički interes, svakako ćemo nastojati učiniti to."

Trump i Putin su se sastali dva puta na rubu globalnih summita, a razgovarali su telefonom najmanje osam puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara