Američki tužitelji optužili tursku državnu banku zbog izbjegavanja sankcija

Američki tužitelji optužili tursku državnu banku zbog izbjegavanja sankcija
Foto: EPA

AMERIČKI tužitelji su u utorak optužili tursku Halkbanku za sudjelovanje u aranžmanu vrijednom više milijarda dolara za izbjegavanje američkih sankcija protiv Irana.

Optužbe protiv banke u većinskom vlasništvu države zrcale one protiv jednog od njenih bivših direktora, Mehmeta Hakana Atille koji je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu nakon procesa prošle godine pred saveznim sudom na Manhattanu.

Tužitelji u New Yorku objavili su svoju optužnicu Halkbanke dan nakon što je predsjednik Donald Trump najavio sankcije Turskoj zbog njezine vojne ofenzive protiv snaga u sjevernoj Siriji koje predvode Kurdi, saveznici SAD-a.

Optužnica navodi da je Halkbanka između 2012. i 2016. pomogla provođenju plana koji je omogućio Iranu da troši zaradu od prodaje svoje nafte i plina na međunarodnim tržištima koristeći složenu mrežu kompanija-paravana pri tome kršeći američke sankcije.

Aranžman se provodio uz zaštitu visokopozicioniranih dužnosnika u Iranu i Turskoj, od kojih su neki primili desetke milijuna dolara mita, rekli su tužitelji.

Tužitelji žele prisiliti Halkbank na gubitak novca i imovine, mada nisu naveli određen iznos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara