Američki tužitelji: Uhićena ruska špijunka mijenjala je seks za utjecaj

Američki tužitelji: Uhićena ruska špijunka mijenjala je seks za utjecaj
Screenshot: YouTube

FBI je izjavio da je optužena agentica ruske vlade pokušavala uspostaviti odnos s organizacijom za oružje, za koju je NBC News objavio da je NRA.

Ruskinja Marija Butina (29) optužena je da se kao špijunka pokušala uvući u američki politički sustav, na zapovijed vlade i uz pomoć svog američkog partnera, piše NBC News. Američki tužitelji izjavili su da je "mijenjala seks za utjecaj".

>>U SAD-u uhićena Ruskinja, optužena da je agentica ruske vlade

Američka vlada objavila je dokument s razlozima zbog kojih tužitelji smatraju da bi Butina, koja je u SAD stigla 2016. sa studentskom vizom, trebala ostati u zatvoru do suđenja. Na saslušanju na saveznom sudu u srijedu, Butina je izjavila da nije kriva za špijuniranje i određen je njen pritvor bez jamčevine.

Tužitelji su u sudskim dokumentima naveli da joj je jedina veza s SAD-om "privatni odnos" s neidentificiranim muškarcem, čiji opis se poklapa s opisom republikanskog političara Paul Ericksona, objavio je Washington Post. Iako je Butina živjela s tim muškarcem, veza je bila "lažna", izjavili su tužitelji i naveli da ga je samo iskorištavala za svoje ciljeve.

"Butina je najmanje jednom ponudila muškarcu seks u zamjenu za položaj u jednoj interesnoj skupini", objavili su tužitelji.

Sudski dokumenti pokazuju da je američki političar pokušao pomoći Butini da dođe do Washingtona i govorio joj koje ljude bi trebala upoznati. FBI je objavio da je pokušala uspostaviti odnos s "organizacijom za oružje". Viši američki službenik potvrdio je za NBC News da se radi o najmoćnijem lobiju za oružje u SAD-u, NRA-i.

Aktivistica za oružje

Tužitelji su izjavili da je Butina bila štićenica ruskog političara i bankara Alekandra Toršina. Citirali su njegovu poruku Butini iz ožujka 2017. u kojoj se spominje njena prošlost kao aktivistice za pravo na nošenje oružja.

U vladinom dokumentu navodi se da je Butina "posjedovala kontakte i informacije o zaposlenicima ruske obavještajne službe (FSB)" te da se nedavno sastala s ruskim diplomatom, također optuženim da je vladin agent.

Njezin odvjetnik izjavio je da su sve njene veze s ruskim službenicima povezane s njenim aktivizmom za oružje u Rusiji: "Moja klijentica je tamo slavna."

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da se vrijeme uhićenja Butine poklapa s vremenom sastanka Trumpa i Putina: "Izgleda kao da je netko izračunao kada je treba uhititi, kako bi učinio sve moguće da upropasti rezultat summita ruskog i američkog predsjednika."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara