Američki veleposlanik: Plenkoviću sam dao dokument o avionima

Američki veleposlanik: Plenkoviću sam dao dokument o avionima
Screenshot: N1

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst bio je jutros u vladi na sastanku s premijerom Plenkovićem. Nakon sastanka, u razgovoru za N1, komentirao je tvrdnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji 'white paper', koji je SAD poslao Hrvatskoj, a vezano uz prodaju borbenih aviona od Izraela.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, podsjetimo, u Točki na tjedan poručila kako nije postojao non paper o prodaji zrakoplova, nego tzv. white paper.

"Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Kohorst.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao veleposlanik je rekao: "Iskreno, ne znam."

"Američka vlada je odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", rekao je američki veleposlanik u razgovoru za N1.

Kolinda jučer komentirala propast posla

Podsjetimo, Kolinda je jučer dala intervju za N1 televiziju u kojem je komentirala propast posla s avionima.

"Pitala sam veleposlanika Kohorsta vrlo izravno postoji li taj non-paper o kojem se govori u hrvatskoj javnosti", otkrila je predsjednica. 

"Veleposlanik mi je doslovno rekao da se tehničke upute SAD-a, ne samo u okviru izraelske ponude već i grčke ponude, pa i same američke ponude koja se odnosila na nove F-16 blok 70 - 72, interpretiraju kao non-paper", rekla je Grabar-Kitarović.

"Moram reći da su u cijelom procesu Amerikanci bili vrlo kooperativni i kad kažu da su otpočetka bili jasni koji su uvjeti potrebni, da, to je točno, međutim, nitko nije mogao predvidjeti da će u konačnici nastati ovi problemi koji su nastali između Izraela i SAD-a", objasnila je predsjednica. 

Naglasila je da propali proces nabave F-16 Baraka ne smatra hrvatskom diplomatskom blamažom jer je Izrael preuzeo odgovornost da ishodi američko odobrenje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara