Američki veleposlanik u BiH: Ugrožavanje Daytona rezultirat će novim sankcijama

Američki veleposlanik u BiH: Ugrožavanje Daytona rezultirat će novim sankcijama
Foto: EPA

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson potvrdio je danas u intervjuu da je Washington spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma i rekao da je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Sastanak Nelsona i Dodika

Nelson se s Dodikom sastao jučer nakon što je postalo jasno da srpski član Predsjedništva BiH primjenjuje taktiku blokiranja donošenja odluka u državnom vrhu nastojeći tako iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istodobno prijeteći kako će u protivnom Republika Srpska krenuti putem odcjepljenja od BiH.

Američki veleposlanik je za bosanskohercegovački javni servis BHT 1 rekao da je Dodiku tijekom susreta prenio stav SAD-a da mora poštovati teritorijalni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine jer će u protivnom slijediti posljedice.

"Te posljedice također bi se ogledale u novim sankcijama jer u Washingtonu vladavina zakona diktira odgovor na bilo kakve aktivnosti koje jasno podrivaju Daytonski mirovni sporazum. Taj sporazum je nešto što ljudi podržavaju širom ove zemlje i 25 godina, taj sporazum je tu i treba se poštovati", kazao je Nelson.

Dodik je godinama na američkoj crnoj listi

Dodik je već pet godina na crnoj listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina. Pod te je sankcije dospio zbog svoje retorike kojom je prijetio odcjepljenjem RS-a od BiH.

Nelson je istaknuo kako je Ustavni sud BiH "ključni stup državnih institucija" te da mora funkcionirati slobodno od bilo kakvog političkog utjecaja. Poručio je da su međunarodni suci koje Dodik osporava tu kako bi jamčili objektivnost Ustavnog suda BiH u postupku donošenja odluka.

Dodao je da će modificiranje Daytonskog sporazuma biti neizbježno kroz proces europskih integracija BiH, no to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora.

"Tu je potreban kompromis koji će se temeljiti na konsenzusu", zaključio je Nelson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara