Američki vojnik povučen iz Iraka kao "posljednji preživjeli" potomak obitelji

Američki vojnik povučen iz Iraka kao "posljednji preživjeli" potomak obitelji

33-GODIŠNJI američki vojnik Jason Hubbard je povučen iz Iraka kako bi se nakon pogibije dva brata vratio svojoj obitelji, a na osnovu desetljećima starog vojnog pravila o "posljednjem preživjelom članu obitelji".

Hubbard je povučen nakon što je u srijedu prilikom pada helikoptera u Iraku poginuo njegov 21-godišnji brat Nathan.

Jason i Nathan su se 2005. godine priključili američkoj vojsci kako bi se osvetili za smrt svog brata Jareda, koji je 2004. godine poginuo pri eksploziji bombe koju su postavili irački pobunjenici u Ramadiju. Tada je zajedno s Jaredom poginuo njegov najbolji prijatelj Jeremiah Baro, a dvojica su sahranjena jedan pored drugog u rodnom gradu Clovis u Kaliforniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smrti drugog po redu Hubbarda američka vojska je odlučila primijeniti pravilo prema kojem se posljednji preživjeli potomak obitelji povlači iz zone borbenih operacija nakon što su mu u ratu poginula braća ili sestre.

Pravilo o posljednjem preživjelom potomku je američko Ministarstvo rata (današnje Ministarstvo obrane) uvelo za vrijeme drugog svjetskog rata potaknuto slučajem petoro braće Sullivan (na slici) koji su se zajedno prijavili u ratnu mornaricu i služili na istom brodu - lakoj krstarici "USS Juneau". Nakon što je krstarica u jesen 1942. godine potopljena u pomorskoj bitci kod Gualdcanala, svo petoro braće su poginula, izazvavši duboku demoralizaciju u američkoj javnosti. Slučaj braće Sullivan je mnogo godina kasnije poslužio Stevenu Spielbergu kao podloga za njegov ratni spektakl "Spašavanje vojnika Ryana".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara