Američki zastupnici sutra glasaju o prekidu odvajanja imigrantskih obitelji

Američki zastupnici sutra glasaju o prekidu odvajanja imigrantskih obitelji
Foto: EPA

VOĐA republikanaca u Zastupničkom domu Paul Ryan rekao je da će u četvrtak na glasanje staviti zakon prema kojemu se obitelji migranata koji ilegalno prelaze granicu više neće odvajati i koji "rješava" status mladih koji su u Sjedinjene Države ušli bez osobnih isprava.

"Ne mislimo da obitelji moraju biti razdvojene i točka", istaknuo je Ryan pošto se dan ranije sastao s predsjednikom Donaldom Trumpom čija je politika nulte tolerancije prouzročila takvu situaciju.

Republikanci su u većini u Zastupničkom domu, ali da bi se donio, zakon još mora proći glasanje u Senatu gdje imaju veoma tijesnu većinu (51-49).

"Ovim našim zakonom, kada se ljude bude gonilo zbog ilegalnog prelaska granice, obitelji će ostati zajedno tijekom cijelog sudskog postupka, pod kontrolom Unutarnje sigurnosti", dodao je Ryan.

Dodatno financiranje za smještaj cijelih obitelji

Nacrt zakona predviđa dodatno financiranje kako bi ministarstvo unutarnje sigurnosti moglo "smjestiti te obitelji i skrbiti se za njih tijekom čitavog postupka".

"O tome smo jučer (utorak) razgovarali s predsjednikom i nadam se da ćemo ga sutra odobriti", rekao je Paul Ryan.

"Možemo primjenjivati naše zakone o imigraciji a da ne razdvajamo obitelji", istaknuo je. Bijela kuća "želi da Kongres reagira i mi to činimo".

S druge strane, taj nacrt zakona obuhvaća i rješenje za status stotina tisuća mladih koji su ušli u zemlju bez papira, takozvanih Sanjara (Dreamers), koje je zapelo prije nekoliko mjeseci, kazao je Ryan bez drugih pojedinosti.

Tekst "rješava" status tih mladih i "otklanja brojne slabosti" zakona o imigraciji, dodao je.

Otkad je početkom svibnja obznanjena američka politika nulte tolerancije, 2342 djeteta i mlada migranta odvojena su od svojih obitelji (od 5. svibnja do 9. lipnja), bježeći uglavnom od nasilja koje nagriza Srednju Ameriku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara