Američkom vojniku pet godina zatvora za "čuvanje straže" dok su drugi silovali i ubili 14-godišnju Iračanku i njenu obitelj

Američkom vojniku pet godina zatvora za "čuvanje straže" dok su drugi silovali i ubili 14-godišnju Iračanku i njenu obitelj

AMERIČKI vojnik Bryan Howard koji je priznao da je bio sudionikom u zločinu počinjenom u Iraku osuđen je na pet godina zatvorske kazne. Howardu i četvorici njegovih kolega sudilo se zbog silovanja i ubojstva 14-godišnjakinje, te ubojstva članova njene obitelji.

Howard, koji je za djelo mogao dobiti do 15 godina zatvora, priznao je krivnju i za zataškavanja zločina, odnosno laganje nadređenima u vezi događaja.

Kako piše CNN Howard bi mogao biti slobodan za 27 mjeseci ukoliko prihvati uvjete Tužiteljstva, a jedan od uvjeta je i svjedočenje protiv ostalih sudionika stravičnog zločina.

"Želim se ispričati Iračanima i žrtvama. Da se mogu vratiti u prošlost sigurno ne bih dopustio da se tako nešto dogodi, a ako bi se ipak dogodilo nekome bih to rekao." - rekao je Howard na Sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Howard je, prema vlastitom priznanju, čuvao stražu dok su vojnici u kući silovali djevojčicu, te ubijalu nju i njenu obitelj. Kako je tvrdio tijekom suđenja vojnici su mu rekli da stoji vani te im preko radio veze dojavi ukoliko vidi da se netko približava. Howard je kazao i da su vojnici po izlasku iz kuće bili prekriveni krvlju.

24-godišnji vojnik Paul E. Cortez, osuđen je na 100 godina zatvora zbog sudjelovanja u zločinu, a James Barker osuđen je na 90 godina zatvora. U dogovoru s tužiteljstvom Barker je dobio smanjenu kaznu u zamjenu za svjedočenje protiv ostalih počinitelja, a bez te nagodbe vrlo je vjerojatno da bi bio osuđen na smrt.

A.H.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara