Amerika nije više jedina svjetska supersila - "pokopala" je Gruzija

Amerika nije više jedina svjetska supersila - "pokopala" je Gruzija

ARMENSKI politolog Levon Melik Šahnazarijan izjavio je za beogradsku "Politiku" da smo upravo ovih dana svjedoci "formiranja drugog pola u svijetu, sa kojim Zapad, htio ili ne htio, mora računati", kao i da će se pojaviti mnoge "nove proturječnosti, nerazumijevanja, konfrontacije, što je prirodno u takvim situacijama".

Šahnazarijan se nada da će lideri obaju polova imati dovoljno "zdravog smisla da hladna neslaganja ne pretvore u ratna djelovanja jer će se svijet u suprotnom suočiti sa već poznatim nevoljama".

Prema njegovom mišljenju drugi pol se stvarao postupno, a prve naznake pojavile su se još 1998. kada je tadašnji ruski predsjednik "molio" NATO da ne bombardira SR Jugoslaviju. Već 2001. Rusija je imala dovoljno političke snage da u Vijeću sigurnosti UN-a stavi svoj veto na američku intervenciju u Iraku. Ta dva vanjskopolitička istupa slijedio je ovaj posljednji i najhrabriji - ruska odluka da vojnim putem riješi problem Južne Osetije.

Gruzija je groblje američkog unipolarnog svijeta

Da Amerika gubi svoju poziciju kao jedina svjetska supersila, zaključuje i američki dnevnik "Washington post" navodeći da se Rusija ubrzano gospodarski oporavlja i da je postala ozbiljan partner razvijenim državama. Britanki "Guardian" još je oštriji u svojim ocjenama, pa tako tvrdi da je "Gruzija groblje američkog unipolarnog svijeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je pritom da je još uvijek tek rijetkima jasno da je ruskom-gruzijskim ratom označen kraj "novog svjetskog poretka", kojeg je u vrijeme raspada SSSR-a proglasio otac današnjeg američkog predsjednika Georga W. Busha. Nije čudno što današnji ruski političari često naglašavaju činjenicu da se bez njihove zemlje danas ne može riješiti nijedan svjetski problem.

Rusija povratila izgubljenu poziciju i zbog plina te dobrih odnosa sa zemljama OPEC-a

Povećanju utjecaja Rusije u svijetu doprinijelo je i to što današnja Europa uvelike ovisi o ruskom plinu, a za sada ne postoje načini na koji bi Europljani zamijenili taj energent. Rusija je nadalje zbog svojeg ne baš malog islamskog stanovništva uspjela izgraditi prilično dobre odnose sa muslimanskim zemljama na Bliskom istoku, koje drže svjetske kapacitete najdragocjeniju energetsku sirovinu današnjice.

Osim toga, Amerikanci su lagano izgubili poziciju koju su u svijetu imali zbog dominacije svoje valute, što najviše mogu zahvaliti monetarnoj politici koju vodi njihova središnja banka.

Očito je da su prošla vremena kada je jedna država mogla diljem svijeta nametati svoju volju, a da pritom nije imala drugih protivnika osim narodnih pokreta za nacionalnu neovisnost i izoliranih država. Isto tako, očito je da je Rusiji trebalo dvadesetak godina da povrati izgubljenu svjetsku poziciju koju je imala dobar dio 20.  stoljeća.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara