Amerika se sprema za dramu: Danas napokon stiže izvještaj o Trumpu i Rusima

Amerika se sprema za dramu: Danas napokon stiže izvještaj o Trumpu i Rusima
Foto: Getty Images/EPA

GOTOVO četiri tjedna nakon što se američki predsjednik Donald Trump proglasio potpuno oslobođenim od optužbi, Amerikanci će danas moći sami vidjeti dokaze prilikom objavljivanja konačnog izvješća posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016.

Razmirice među Trumpovim republikancima i oporbenim demokratima (iako su potonji preuzeli kontrolu nad donjim domom Kongresa) koje prate ovaj ključni dokument, dodatno su se pojačale. Naime, ministarstvo pravosuđa najavilo je jučer da će ministar William Barr održati presicu o izvještaju - prije nego što ga i objavi.

Demokrati već optužuju Barra da na ovaj način želi dati svoj "spin" na izvještaj, odnosno protumačiti dokument od 400 stranica na način koji odgovara Trumpu, a novinari mu neće imati priliku postavljati nezgodna pitanja jer u tom trenutku još neće vidjeti Muellerov izvještaj.

Hoće li Trumpov državni odvjetnik "spinati" Muellerov izvještaj?

Osim toga, kako izvještava New York Times, dužnosnici ministarstva pravosuđa imali su brojne razgovore o Muellerovim zaključcima s odvjetnicima Bijele kuće, što znači da Trump i Bijela kuća unaprijed znaju što mogu očekivati i da su imali vremena pripremiti protuargumente. Ovakvi dogovori su problematični jer je ministarstvo pravosuđa u američkom političkom sustavu neovisno o ostatku vlade s obzirom na to da su funkcije glavnog državnog odvjetnika i ministra pravosuđa ujedinjene.

Sve ovo, tvrde demokrati i Trumpovi kritičari, sugerira da Barr ne zadržava svoju neovisnost o Bijeloj kući, već naprotiv, pokušava pomoći Trumpu. Ovo, uostalom, nije prvi put da se Barra optužuje za "spin". U svojem sažetku Muellerovog izvješća koje je objavio prošlog mjeseca, Barr, kojeg je postavio Trump, zaključio je da Muellerova istraga nije pronašla "dovoljne dokaze" koji bi utvrdili da je Trump počinio kazneno djelo zavjere, odnosno dosluha s drugom vladom, ili ometanja istrage.

Međutim, Mueller je taj zaključak donio samo za zavjeru, dok je pitanje ometanja istrage ostavio otvoreno kako bi Kongres utvrdio snosi li Trump krivnju ili ne. "Dok ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio zločin, također ga ni ne oslobađa", glasi znakoviti citat iz Muellerovog izvješća koji je Barr ubacio u svoj sažetak. 

Dakle, široko rasprostranjena sumnja ostala je u zraku unatoč Barrovom zaključku i Trumpovom slavodobitnom proglasu da je "potpuno oslobođen" od svih optužbi. Nadalje, pravni stručnjak Seth Abramson, koji je objavio knjigu o Muellerovoj istrazi "Dokaz o dosluhu" prošle godine, tvrdi u kolumni za Newsweek da je Muellerovo izvješće koje ćemo vidjeti samo redigirana verzija sažetka dosjea (sa svim dokazima) koji bi mogao imati stotine tisuća stranica. 

Kraj sage s Trumpom i Rusima - ili samo prvog poglavlja?

Mueller je ustvari, smatra Abramson, prenio dobar dio svoje istrage drugim tužiteljima koji će nastaviti s radom, uključujući moguće podizanje novih optužnica, i nakon što Muellerov ured završi sa svojim. Dodatni nesporazum, tvrdi ovaj ekspert, proizlazi iz toga što je Mueller, po svemu sudeći, istraživao samo usko pravno pitanje mogućeg izravnog dosluha Trumpove kampanje s ruskom (ili nekom drugom) vladom, što isključuje ruske (ili druge) državljane koji nisu državni dužnosnici, ali su bliski Kremlju.

Detalji izvješća napisanog na 400 stranica, koje bi moglo biti u većoj mjeri redigirano, vjerojatno će utjecati na to hoće li demokrati u Kongresu tražiti opoziv predsjednika ako zaključe da izvješće sadrži dovoljno dokaza da je Trump opstruirao istragu.

Izvješće bi također moglo utjecati na Trumpove izglede za reizbor 2020.

Barr i zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein koji je nadgledao 22-mjesečnu Muellerovu istragu, planiraju konferenciju za novinare u četvrtak u 9.30 sati po lokalnom vremenu (13.30 GMT) kako bi predstavili izvješće.

Izvješće će, međutim, Kongresu biti podastrto tek u razdoblju između 11 sati prijepodne i 24 sata po lokalnom vremenu, rekao je čelnik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerry Nadler na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se čini da Barr "vodi medijsku kampanju u korist predsjednika Trumpa".

Nakon što je 24. ožujka objavljen Barrov sažetak Muellerova izvješća, Trump je govorio o pobjedi nad suparnicima i kritizirao istragu kao nezakonitu i kao "pokušaj državnog udara" protiv vlade.

Izvješće je "potpuno oslobađajuće", objavio je Trump nakon što mu je Barr dao sažetak te se okomio na istragu koju od početka naziva "lovom na vještice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara