Amerikanac se planirao raznijeti pred Kongresom zbog bizarnog razloga

Amerikanac se planirao raznijeti pred Kongresom zbog bizarnog razloga
Foto: EPA

MUŠKARAC iz New Yorka uhićen je i optužen da je planirao izvesti samoubilački bombaški napad na National Mallu, trgu ispred zgrade američkog Kongresa, na dan parlamentarnih izbora idući mjesec. I to zbog"radikalnih političkih uvjerenja".

Naime, istraga je utvrdila da je motiv ovog neuspješnog terorista bio privući pažnju na svoje neobično političko uvjerenje da političare treba birati ždrijebom (eng. sortition) - što je drevni politički proces iz vremena antičke Grčke. 

Paul Rosenfeld (56) iz Tappana priznao je saveznim službama da je planirao detonirati bombu 6. studenoga. Saveznim službama to je dojavio neimenovani pojedinac iz Pennsylvanije, koji je vidio Rosenfeldove tekstualne poruke i bilješke u kolovozu i rujnu ove godine u kojima je iznio svoje planove.

Htio privući pažnju na svoja radikalna politička uvjerenja

Rosenfeld je priznao svoj ubojiti plan, prenosi Newsweek. Istražitelji su utvrdili da je preko interneta naručio "velike količine baruta" i prenio ga kući, gdje je izradio manje eksplozivne naprave i testirao detonacije. Djelovao je sam. 

Agenti FBI-a su u njegovom domu pronašli funkcionalne eksplozivne naprave s fitiljem. Uz to, instalirao je komponente u bombu kojima bi osigurao da pogine u eksploziji.

"Kao što je navedeno, Paul Rosenfeld je planirao detonirati veliku eksplozivnu napravu kako bi se ubio i privukao pažnju na svoja radikalna politička uvjerenja. Da je bio uspješan, Rosenfeldova navodna zavjera mogla je usmrtiti nevine prolaznike i uzrokovati neviđeno uništenje. Nasreću, njegovi planovi su osujećeni brzom akcijom zabrinutog građanina i marljivim radom naših policijskih partnera", izjavio je pomoćnik ravnatelja FBI-a William Sweeney Jr. 

"Rosenfeldov navodni plan za detonaciju na dan izbora protivi se našim demokratskim principima", rekao je američki državni odvjetnik Geoffrey Berman.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara