Amerikanci najstarijeg osuđenika na smrt usmrtili tek drugom injekcijom

Amerikanci najstarijeg osuđenika na smrt usmrtili tek drugom injekcijom

CLARENCE RAY ALLEN usmrćen je dan nakon njegovog 76. rođendana, a njegove posljednje riječi bile su "Hoka hey, danas je dobar dan za umiranje".

Najstariji osuđenik na smrtnu kaznu, koji je na izvršenje smrtne kazne čekao pune 23 godine, nije se pokazao baš tako slabim i nemoćnim, kakvim su ga odvjetnici prikazivali u želji da ga ostave na životu. Indijanski ratni poklič uzviknuo je u slavu svog podrijetla - domoroca plemena Choctaw.

Žilavi starac je na najtežu kaznu osuđen jer je za vrijeme izdržavanja doživotne kazne zbog ubojstva 17-godišnje djevojke svog sina naručio ubojstvo sedam svjedoka koji su svjedočili protiv njega.

Pomilovani zatvorenik koji je trebao izvršiti zločin pokazao se kao nevješt egzekutor jer je uspio ubiti tek jednog svjedoka, ali i još dva slučajna prolaznika. Billy Ray Hamilton, kao izvršitelj i Allen, kao naručitelj zločina, osuđeni su na smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Allen je u rujnu prošle godine nakon pretrpljenog srčanog udara oslijepio, oglušio i obolio od šećerne bolesti, nakon čega je tražio da ga u zatvoru puste umrijeti ukoliko pretrpi još jedan zastoj srca. Vlasti mu želju nisu uslišile, jer kao što stoji u priopćenju zatvora San Quentin, "nikako ne želimo dovesti u pitanje nepovredivost života".

Nepovredivost njegova života okončana je drugom injekcijom, a u smrt je otišao sa indijskom maramom oko glave, torbicom oko vrata i orlovim perom na prsima.

Okrutni ubojica je spiritualnost probuđenu u poodmaklim godinama pokazao time što je poželio da ga posjete dva indijska duhovna savjetnika. Povratak korijenima dokazuje i pogled na posljednju večeru; pred smrt je čalabrcnuo bizonov odrezak i indijanski kruh "iz tave".

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara