Amerikanci neće kontrolu nad irakom prepustiti UN-u

SJEDINJENE Države nakon svrgavanja Sadama Huseina kontrolu nad Irakom neće prepustiti UN-u, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell.

"Nismo preuzeli ovaj veliki teret, skupa s našim koalicijskim partnerima, da na kraju ne bismo imali dominantnu ulogu u razvoju budućeg Iraka", rekao je Powell u američkom Kongresu.

"Nećemo prepustiti da netko iz UN-a iznenada postane nadležan za cijelu ovu operaciju", dodao je Powell, dodavši da bi UN trebao imati ulogu u financijskom posredništu za obnovu Iraka.

Sjedinjene Države žele uspostavu iračke privremene vlade što je prije moguće nakon završetka oružanog sukoba sa režimom Saddama Husseina, rekao je Powell.

U interviewu za indijsku televiziju Doordashan Powell je rekao da će u prvo vrijeme nakon rata Irakom upravljati američki vojni zapovjednik kako bi stabilizirao zemlju.

"Ali što je prije moguće želimo da uz zapovjednika rade i privremene iračke vlasti, ljudi koji će predstavljati narod Iraka", rekao je Powell.

On je kazao da bi se ta vlada trebala sastojati dijelom od prognanih Iračana koji su bili dio borbe za oslobođenje, a dijelom od Iračana iz Iraka.

"I što vlasti budu više narastale i stjecale vjerodostojnost naroda Iraka, želimo njima predavati sve više i više odgovornosti", kazao je Powell.

Powell je kazao kako će u poslijeratnom Iraku i Ujedinjeni narodi imati svoju ulogu i da Sjedinjene Države razgovaraju s UN-om i koalicijskim partnerima o njegovoj pravoj ulozi.

"Mislim da svi razumiju kako mora postojati uloga za Ujedinjene narode. Mora postojati međunarodna legitimacija za sve akcije koje poduzimamo", rekao je Powell.

Pentagonovi civilni čelnici već su izradili plan za poslijeratni Irak koji predviđa kratkotrajnu okupaciju nakon koje bi slijedila neograničena civilna uprava koju bi vodile Sjedinjene Države i koja bi odredila oblik i brzinu konačne predaje vlasti pod kontrolu Iračana.

Britanski premijer Tony Blair, za razliku od Sjedinjenih Država, želi jaču ulogu Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku i to od samoga početka.

Ujedinjeni narodi trebaju biti "bitno uključeni u humanitarnu krizu kao i u pomoć Iračanima da obnove sami sebe", rekao je u utorak Blair.

Blair je doputovao u srijedu navečer u Camp David gdje će s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u četvrtak razgovarati o ulozi Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku.

Powell je rekao kako ne misli da između Blaira i Busha o pitanju uloge UN-a u Iraku postoje velike razlike.

"Ako i postoje razlike dva čelnika će imati prigodu sutra razgovarati o njima", kazao je Powell. "Ali mislim da smo više u suglasju nego na nekoj višoj razini nesuglasja."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara