Amerikanci oštro kritiziraju Trumpa: "On više nije svjetski vođa"

Amerikanci oštro kritiziraju Trumpa: "On više nije svjetski vođa"
Foto: EPA

JOŠ od Drugog svjetskog rata, svaki od 14 američkih predsjednika bio je smatran "vođom slobodnog svijeta". Sve dosad.

To u svom komentaru tvrdi CNN-ov novinar John Avlon, a povod je sastanak Trumpa i Vladimira Putina u Helsinkiju.

Avlon u tekstu piše da je Trump tijekom sastanka još jednom "sramotno zaplesao na svjetskoj pozornici", gdje je više kritizirao američke demokrate i ministarstvo pravosuđa nego Rusiju i Putina. Avlon je primijetio Trumpovo strahopoštovanje prema Putinu i volju da mu ugodi, kao i njegovo oklijevanje da kritizira Rusiju.

Trump je najprije više od dva sata razgovarao izravno s Putinom u nazočnosti samo prevoditelja, a kasnije su se razgovorima pridružila njihova izaslanstva.

Trump: Ne vjerujem da se Rusija uplela u naše izbore

"Naši odnosi nikada nisu bili gori nego sada, no to se ipak promijenilo prije oko četiri sata", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik napao je svog prethodnika Baracka Obamu rekavši kako Obama nije obraćao pozornost na optužbe FBI-a o ruskom miješanju i da ih se počelo uzimati zaozbiljno tek kad je Trump postao predsjednik.

Osim toga, oštro je napao Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom. Avlon piše da je Trump pričao ono što je Putin htio čuti, odnosno da su Trumpove riječi bile glazba za Putinove uši. Trump je nakon sastanka poručio kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao".

Takav stav američkog predsjednika zasmetao je senatorima, koji su složno kritizirali njegove izjave.

"Tragična pogreška, slabost Amerike..."

Tako je senator savezne države Južne Karoline i jedan od vodećih republikanaca, Lindsey Graham, ocijenio da je Trumpov nastup na konferenciji za tisak u Helsinkiju poslao Moskvi poruku o "slabosti" SAD-a.

Republikanski senator Arizone, John McCain, ocijenio je sastanak u Helsinkiju tragičnom pogreškom i novim udarcem za Sjedinjene Države optuživši Trumpa da nije branio svoju zemlju.

Njegov kolega Jeff Flake na Twitteru je Trumpove riječi ocijenio "sramotnima".

"Nikad nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Države. To je sramotno", napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trumpovi postupci "osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika".

"Nepromišljeno, opasno i slabo je da se predsjednik Sjedinjenih Država svrsta uz predsjednika Putina protiv američkog zakona, američkih dužnosnika obrane i američkih obavještajnih agencija. Predsjednik se stavlja ispred naše zemlje", napisao je Schumer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara