"Amerikanci pod krinkom humanitarne pomoći naoružavaju Gruziju"

U INTERVJUU kojeg je dao britanskom BBC-u, ruski predsjednik Dimitrij Medvedev je optužio SAD da sustavno naoružavaju Gruziju. Ovakva optužba uslijedila je nakon upita BBC-ovog novinara o eventualnoj ruskoj blokadi gruzijske crnomorske luke Poti, preko koje bi od sutra američki ratni brod USS McFaul trebao os sutra početi distribuirati humanitarnu pomoć.

Samu blokadu Medvedev je bez oklijevanja zanijekao. "Nema nikakve blokade. Bilo koji brod može uploviti u luku. Pod tim podrazumijevam i one američke koji dopremaju humanitarnu pomoć", kazao je ruski predsjednik, ali upozorio je da "ono što Amerikanci nazivaju humanitarnim teretom, nije pomoć već, naravno, oružje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Washington je ruske navode nazvao smiješnim objedama. "Uvjeravam vas da je riječ o isključivo humanitarnoj pomoći namijenjenoj Gruzijcima", pojasnio je Tony Fratto, glasnogovornik Bijele kuće.

U narednih nekoliko dana u rečenoj gruzijskoj luci se, osim uplovljavanja broda USS McFaula, mogu očekivati i drugi američki ratni brodovi sa humanitarnom pomoći, saznao je Reuters u veleposlanstvu SAD-a u Tbilisiju.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara