Amerikanci razvili laser iz "Ratova zvijezda"

U BLISKOJ budućnosti zračne borbe mogle bi izgledati kao scene iz "Ratova zvijezda". Naime, vojni znanstvenici pod paskom Pentagona razvijaju visokoenergetski laser koji će biti dovoljno malen za montažu na borbeni zrakoplov, ali i dovoljno razoran da može uništiti neprijateljske projektile u zraku, objavio je časopis New Scientist.

Centralna Pentagonova agencija za istraživanje i razvoj nedavno je dovršila projekt HELLADS (High Energy Laser Area Defense System),  a novi laserski sustav težit će samo 750 kg, dok će njegove dimenzije biti slične dimenzijama većeg hladnjaka.

Podsjetimo, dosad je upotreba lasera u vojne svrhe bila ograničena zahtjevima za velikim dimenzijama aparature potrebne za hlađenje lasera radi mogućeg pregrijavanja. No, Pentagonova istraživačka agencija za naprednu obranu (PDARPA) tvrdi da su uspjeli riješiti problem hlađenja svojevrsnim hibridom tekućeg lasera i lasera čvrstog stanja, te su smanjili dimenzije dotičnog vojnog lasera za cijeli red veličine.

Takozvani "tekući laser" ima sposobnost odašiljanja kontinuirane laserske zrake ali zahtijeva glomazne sustave za hlađenje, dok laseri čvrstog stanja odašilju snažnije laserske zrake, ali u diskretnim pulsevima kako bi se spriječilo pregrijavanje.

"Kombinirali smo visoku gustoću energije lasera čvrstog stanja i termičke zahtjeve tekućeg lasera." - kazao je u razgovoru za New Scientist menadžer projekta Don Woodbury.

Pentagonovi znanstvenici izradili su prototip lasera koji može "ispaliti" lasersku zraku snage od jednog kilovata (1 KW), a do kraja godine trebao bi biti dovršen prvi vojni laser koji bi emitirao zraku snage od 15 KW.

Ako sve prođe prema planu, do 2007. bi trebala biti dovršena konačna verzija vojnog lasera snage od čak 150 KW, koji bi mogao biti montiran na borbeni zrakoplov, a služio bi uništavanju neprijateljskih projektila u zraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara