Amerikanci se protivili srpsko-hrvatskoj podjeli BiH zbog straha od čiste islamske države u srcu Balkana

PREMA dokumentu američkog State departmenta izrađenom 1995., s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, SAD se protivio srpsko-hrvatskoj podjeli Bosne i Hercegovine i to zbog bojazni od stvaranja čiste islamske države u središnjoj Bosni, piše sarajevski magazin "Dani".

Amerikanci se bojali Irana

Radi se o izvještaju kojeg je američko veleposlanstvo u Parizu 17. kolovoza 1995. godine poslalo tadašnjoj državnoj tajnici Madeleine Albright. Tekst je sastavljen nakon razgovora kojeg su vodili američki i francuski dužnosnici desetak dana ranije, a kojim je izražen strah od stvaranja čiste muslimanske države u srcu Balkana koja bi bila uvelike povezana i ovisna o američkom najljućem suparniku - Iranu. Upravo zbog te bliskoistočne zemlje Amerikanci i njihovi saveznici su se zalagali za očuvanje bošnjačko-hrvatske Federacije BiH.

Francuska delegacija na tom susretu naglasila je da se "dugoročno plaši fundamentalističke Bosne, posebno ako se tamošnji muslimani budu osjećali izdanima od strane Zapada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BiH sačuvana zahvaljujući Tuđmanu i Miloševiću

Za osiguranje opstojnosti Federacije BiH Zapadu je trebala podrška tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na koju su mogli računati zbog toga što se ni njemu također nije sviđala ideja da se u hrvatskom susjedstvu osnuje islamska republika.

Na istu kartu zaigralo se i kod Miloševića, kojemu se isto tako pokušalo objasniti da ukoliko se Republika Srpska odcjepi, Republika Srbija dobiva prilično opasnog protivnika u susjedstvu.

Danas više ne postoji mogućnost utemeljenja takve države na ovim prostorima, što je i nagnalo State department da tajni dokument pusti u javnost.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara