FIJASKO S AVIONIMA

Amerikanci su osobno Kolindi donijeli dokument za koji ona tvrdi da ne postoji?

Amerikanci su osobno Kolindi donijeli dokument za koji ona tvrdi da ne postoji?
Foto: Pixsell/Goran Stanzl/Filip Kos

SJEĆATE se dokumenta za koji predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi da ne postoji? Po svemu sudeći, američki vojni ataše osobno ga je odnio na Pantovčak.

>> Kolinda: Ne postoji non-paper

Naime, prema informacijama kojima raspolaže portal Telegram, američki vojni ataše je krajem siječnja 2018., dakle prije gotovo godinu dana, osobno u Ured predsjednice donio non-paper, dokument kojim američka strana Hrvatsku vrlo jasno upozorava na nepremostive probleme s nabavkom izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Američki vojni ataše osobno uručio non-paper Kolindinom savjetniku

Prema informacijama Telegrama, američki vojni ataše je non-paper osobno uručio Dariju Mihelinu, tadašnjem predsjedničinom savjetniku za vanjsku politiku, a danas veleposlaniku Hrvatske u Kini.

Radi se o istom onom dokumentu koji je poslan i pomoćniku ministra Krstičevića, Petru Mihatovu, u mailu koji je objavio Index.

>> Objavljujemo novi mail MORH-u: Amerikanci su neumorno upozoravali

Krajnje je nevjerojatno da je predsjedničin savjetnik propustio obavijestiti Kolindu Grabar-Kitarović, vrhovnu zapovjednicu Hrvatske vojske, o dokumentu u kojem se Hrvatsku jasno upozorava da vjerojatno neće moći realizirati najveći vojni projekt ove vlade.

Kolinda ranije: "Taj papir ne postoji." Na Pantovčaku je sad zavjet šutnje

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je prije deset dana eksplicite ustvrdila da taj papir - ne postoji.

"Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Indexu već četiri dana ne želi odgovoriti na pitanja vezana uz nabavku višenamjenskih borbenih aviona, i to nakon što je postalo jasno da je lagala hrvatskoj javnosti kada je rekla da nije postojao tzv. non-paper dokument. Upit njezinom Uredu uputili smo još u utorak u jutarnjim satima.

25. siječnja prošle godine održan sastanak u MORH-u na kojem se pričalo o non-paperu

Telegram je objavio i da je 25. siječnja prošle godine u Glavnom stožeru Hrvatske vojske održan sastanak s američkom stranom na kojem je zatraženo podrobno tumačenje non-papera, kao i to tko ga je konkretno sastavio, jer je u MORH-u nastala konsternacija kada je taj dokument stigao tjedan dana ranije, 18. siječnja 2018. iz Veleposlanstva SAD-a emailom koji je objavio Index, a koji je poslan na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova.

O non-paperu u kojem su Amerikanci jasno nagovijestili da od kupovine izraelskih borbenih aviona F-16 neće biti ništa izravno je bio obaviješten načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov, što znači da je to sigurno znao i ministar Damir Krstičević.

Odgovor MORH-a

”Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Također, kao što je već komunicirano ističemo da je tijekom postupka bilo puno međusobne komunikacije i niz sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima između ostaloga aktualizirana i tema izdavanja TPT kao značajnog dokumenta.

Zbog odgovornosti prema ovako značajnom projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Nakon evaluacije i validacije i na temelju službenih dokumenata ponuda države Izrael je odabrana kao pravovaljana i najkvalitetnija. Odabir bilo koje druge ponude, a ne one pravovaljane koja je procijenjena kao najkvalitetnija bilo bi u tome trenutku suprotno interesima RH. Država Izrael je kao odabrani ponuditelj priložila je i službeno pred odobrenje zemlje proizvođača, (istovjetno onome koje je priložila i Grčka) te se obvezala ishoditi i konačno odobrenje za transfer tehnologije prije potpisa ugovora.

Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost hrvatske strane. Zbog toga je i Hrvatska poništila odluku o odabiru države Izrael kao najkvalitetnijeg ponuđača. Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen”, stoji u odgovoru MORH-a Telegramu.

U birokratskom, uopćenom odgovoru iz MORH-a nijednom riječju nisu demantirali da je u Glavnom stožeru održan sastanak oko non-papera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara