Amerikanci uhvatili vođu kartela iz Tijuane, jednog od najvećih dilera na svijetu

JAVIER ARELLANO FELIX, glavni opskrbljivač američkog narko tržišta kokainom i marihuanom, za kojim je Washington raspisao nagradu od pet milijuna eura, uhvaćen je u zajedničkoj američko-meksičkoj operaciji kod meksičkog poluotoka Baja California.

"On je jedan od najopasnijih kriminalaca upletenih u raspačavanje droge na svijetu. Otkinuli smo glavu zmiji.", izjavio je Michael Braun, glavni operativac DEA-e, američke organizacije za borbu protiv droge.

Zamjenik američkog državnog tužitelja izjavio je da je diler uhićen nakon dojave da se nalazi na brodu, a na plovilu ga je pronašla američka obalna straža iako je putovao pod pseudonimom.

Smatra se da će uhićenje Arellana Felixa zadati veliki udarac organizaciji koja, između ostalog, stoji iza više od 100 ubojstava povezanih sa trgovinom drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AFO, što je skraćenica za Arellano Felix Organisation, bila je prava skladna obiteljska tvrtka, od 1989. vodilo ju je sedmero braće i četiri sestre. Svaki član obitelji je imao svoju funkciju, a unutar organizacije su imali kontraobavještajnu službu kako bi uvijek bili korak ispred snaga reda i zakona.

Kartel je bio poznat po brutalnim obračunima sa suparničkim trgovcima drogom, policijom i novinarima koji su pisali o njihovim "aktivnostima".

Iako će uhićenje predstavljati veliku pobjedu u borbi sa velikim dilerima, veliki porast nasilja vezanog uz trgovinu drogom u Meksiku pokazuje da se vakuum koji nastane uhićenjem narko bossova najvećeg kalibra odmah nastoji popuniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara