Amerikancima dozlogrdilo Dodikovo provociranje: Republika Srpska je dio BiH i tako će i ostati

Foto: AFP

VELEPOSLANSTVO SAD-a u BiH poslalo je jasnu poruku Miloradu Dodiku poručivši mu kako je Republika Srpska dio BiH i da tu činjenicu ništa i nitko ne može promijeniti.

"SAD je u potpunosti posvećen suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH i odbija svako osporavanje suverenosti i teritorijalnog integriteta BiH", prenosi priopćenje američkog veleposlanstva beogradska Politika.

Povod za ovo priopćenje bio je susret predsjednika RS Milorada Dodika s veleposlanikom SAD-a Patrickom Moonom i specijalnim predstavnikom EU-a Petera Sorensena, na kojem je Dodik propustio staviti državna obilježja BiH.

Kako je objavljeno u medijima, na sastanku s Moonom na stolu su bile zastave SAD-a i RS, dok je na sastanku sa Sorensenom Dodik samo zamijenio zastavu SAD-a onom Europske Unije, ali državnog obilježja BiH nije bilo. Osim američkog veleposlanstva, protiv ovakve prakse pobunile su se i bosanskohercegovačke stranke SDP i SDA.

Dodik nastavlja po svom


Dodik očito nije ozbiljno shvatio ovo upozorenje, pa je i danas u Srebrenici ponovno istaknuo svoje standardne poglede na cjelovitost BiH, kazavši kako je "ta država trajno invalidna jer ne funkcionira" te da ona "nije nastala voljom svojih građana kao što je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda".

"Republika Srpska je trajna kategorija i kao takvu je treba poštovati. Tko poštuje nas, poštujemo i mi njega", dao je svoje viđenje situacije Dodik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara