KORONAVIRUS

Amerikanki dijagnosticiran koronavirus u Maleziji

Amerikanki dijagnosticiran koronavirus u Maleziji
Foto: EPA

MALEZIJSKO ministarstvo zdravstva priopćilo je danas da je 83-godišnja Amerikanka nakon testiranja pozitivna na koronavirus, što je dvadeset i drugi slučaj te bolesti u zemlji.

Žena je u petak sletjela u Maleziju zajedno sa 145 drugih putnika s kruzera Westerdama kojemu je u četvrtak odobreno pristajanje u kambodžanskoj luci Sihanoukville.

Ta žena prva je osoba s kruzera MS Westerdam kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. I njezin je suprug imao simptome,  no njegov je test bio negativan. Taj par je jedini među 145 putnika koji je imao simptome, navodi agencija Reuters.

Kruzer u američkom vlasništvu, na kojemu je bilo 1455 putnika i 802 člana posade, dva tjedna je bio na pučini pošto mu pet zemalja nije odobrilo ulazak. Putnici su bili redovito pregledavani dok su bili na brodu, no ni u jedne osobe do sada nije bio potvrđen koronavirus.

Kruzer Westerdam vlasništvo je kompanije Holland America Line, a u kambodžansku luku Sihanoukville pristao je kasno u četvrtak pošto su mu prethodno odbili pristajanje Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

Na brodu je u subotu ostalo manje od 300 osoba jer su putnici preusmjereni kućama preko zračnih luka u Phnom Penhu i Kuala Lumpuru u Maleziji. 

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Kambodži što je preuzela brod. Kruzeri diljem Azije bude strah u lukama jer lokalno stanovništvo strahuje od širenja virusa. Vijetnam je tako u petak odbio primiti dva broda. 

Slučajem Amerikanke koja je pozitivna na koronavirus broj potvrđenih zaraza u Maleziji narastao je na 22.

Prva smrt u Europi

Osamdesetogodišnji kineski turist koji je umro u pariškoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, prva je smrtna žrtva u Europi, odnosno četvrta izvan matične Kine.  

Novi soj virusa proširio se na više od 20 zemalja i zarazio desetke tisuća te usmrtio više od 1500 ljudi. 

Singapursko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu o pet novih slučajeva koronavirusa, nakon čega se ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 72.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara