Procurili tajni dokazi o ruskom hakiranju, izvoru prijeti zatvor

Procurili tajni dokazi o ruskom hakiranju, izvoru prijeti zatvor

Screenshot: ABC/Youtube

REALITY Winner, zaposlenici tvrtke Pluribus International Corporation koja radi za američku vladu, prijeti 10 godina zatvora zbog objavljivanja tajnog dokumenta s konkretnim dokazima o ruskom hakiranju američkog izbornog sustava.

Meta hakiranja koje je opisano u ovom posebno tajnom izvještaju (s oznakom "top secret") američke Agencije za nacionalnu sigurnost bila je računalna tvrtka VR Systems koja izrađuje software i opremu za elektroničko glasanje kakvo se provodi u 8 saveznih američkih država. Osim nje, meta tzv. "spear-phishing" napada bili su e-mail računi više od stotinu lokalnih izbornih dužnosnika, i to samo nekoliko dana prije predsjedničkih izbora u studenom prošle godine.

Intercept: Najdetaljniji izvještaj američke vlade o ruskom uplitanju u izbore dosad

Izvještaj je objavila stranica Intercept, online medijska organizacija poznata po objavljivanju i analizi tajnih dokumenata o američkom sustavu masovnog elektroničkog nadzora koje je procurio "zviždač" Edward Snowden, koji je u međuvremenu dobio azil u Rusiji.

Kako su za Intercept napisali autori članka "Top secret NSA izvještaj pojašnjava ruski pokušaj hakiranja nekoliko dana prije izbora 2016." objavljenog prošlog tjedna, dokument, koji je datiran na 5. svibnja ove godine, "najdetaljniji je izvještaj američke vlade o ruskom uplitanju u izbore koji je dosad izišao na svjetlo dana".

U izvještaju NSA-e "nedvosmisleno se navodi" da je "ruska vojna obavještajna agencija, specifično Ruska glavna obavještajna uprava generalnog osoblja (GRU), izvela cyber-napade opisane u dokumentu", piše Intercept. Naravno, ovakav zaključak izravno pobija nedavnu tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da se Rusi nikad nisu upletali u inozemne izbore na državnom nivou te da se, možda, radilo o privatnim ruskim hakerima "patriotima".

Winner uhvaćena jer je Intercept poslao dokument na uvid NSA

Međutim, ono što je možda i zanimljivije od samog izvještaja je rezultat njegova objavljivanja. Reality Winner je, naime, uhićena samo nekoliko sati nakon što je Intercept objavio članak i optužena za iznošenje tajnog materijala iz državne ustanove i slanje tog materijala poštom novinskom mediju. Naravno, radio se upravo o izvještaju NSA i Interceptu, čije je nemarno postupanje s dobivenim dokumentom, po svemu sudeći, razotkrilo izvor, odnosno samu Winner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako javlja ABC News, Intercept je tajni dokument, koji je od Winner dobio u printano obliku, skenirao i poslao samoj NSA na uvid kako bi dobio potvrdu njegove autentičnosti. Dva dana kasnije, 1. lipnja, FBI je otvorio istragu o "curenju", u tijeku koje je utvrđeno da je dokument isprintan, da je samo šestero zaposlenika isprintalo taj dokument, a da je Winner jedina među njima e-mailom komunicirala s Interceptom. Kada je ispitana od strane FBI-a, Winner je i sama priznala da je "namjerno identificirala i isprintala navedeni tajni obavještajni izvještaj".

Winner poslala Interceptu dokaze o ruskom hakiranju za koje su tvrdili da ne postoje

Pritom je posebno zanimljivo da je, kako izgleda, Winner "procurila" dokument Interceptu upravo kako bi dokazala redakciji, koja je dosad vrlo skeptično izvještavala o aferi ruskog uplitanja u izbore, da je afera istinita. Winner im je dokument poslala samo tjedan dana nakon što je Intercept 22. rujna održao online podecast u kojem je jedan od urednika Jeremy Scahill komentirao "da postoji ogromna količina histerije i preuranjenih zaključaka oko svih ovih stvari s Rusijom", a drugi urednik Glen Greenwald dodao da "nema puno čvrstih dokaza" oko ruskog hakiranja vezanog uz izbore.

 

 

Winner im je ubrzo poslala upravo takve dokaze. Zauzvrat je, zahvaljujući nemaru i neprofesionalnosti Intercepta, razotkrivena i završila u zatvoru. "Nisam vidio ovako ozbiljnu pogrešku (u izvještavanju o tajnim dokumentima) dosad", komentirao je za New York Times Barton Gellman, novinar Washington Posta koji je izvještavao o dokumentima koje je razotkrio Snowdenovom. Dodao je kako Intercept ima "možda i najbolje eksperte za operativnu sigurnost u novinarstvu" te da je "zbunjujuće zašto ih nisu iskoristili".

Kako bilo, američki predsjednik Donald Trump, koji je često žestoko napadao medije i državne službe zbog curenja povjerljivih podataka koji mu ne idu u prilog te najavio da će izvori biti kažnjeni, može biti zadovoljan - barem jedan takav izvor je uhvaćen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara