Amnestija pobunjeničkom vođi jedno od najbitnijih pitanja u DR Kongu

JOŠ UVIJEK nije sigurno hoće li Vlada  Demokratske Republike Konga dati amnestiju generalu Laurentu Nkundi, koji na istoku zemlje vodi pobunu protiv vlasti.

"Još se pregovara. U interesu mira, sprječavanja gladi i protjerivanja još ljudi iz domova, moglo bi se razmisliti o davanju amnestije, kao što je to bio slučaj s drugim borcima.", rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Dodao je i kako bi Nkunda mogao dobiti oprost za pokretanje pobune, ali ne i za moguće ratne zločine koje su počinili njegovi vojnici.

DR Kongo je od 1998. do 2003. imala treći najkrvaviji rat u povijesti čovječanstva. U njemu je poginulo oko 4 milijuna ljudi. Dakle, veća stradanja dogodila su se samo u 1. i 2. svjetskom ratu. Nkunda je nakon potpisivanja mirovnog ugovora pokrenuo vlastitu pobunu protiv tadašnje prijelazne Vlade, tvrdeći kako Tutsiji, etnička grupa koja je nastradala u genocidu u Ruandi, nije dovoljno zastupljena u vladi.

Prijelazni parlament je 2004. donio zakon kojim je dopustio davanje amnestije za ratne poteze protiv vlasti i države, ali ne i za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno Vlada pregovara s Nkundom oko integriranja njegovih boraca u regularnu vojsku države, ali pitanje Nkundinog statusa jedan je od najbitnijih elemenata pregovora. Slično kao u Ugandi, gdje pregovori oko mira između vlade i pobunjenika ovise o odbacivanju optužnice Međunarodnog suda protiv tamošnjeg pobunjeničkog vođe Josepha Konya.

Pregovori kongoanske Vlade i Nkundinih snaga trenutno su jedno od bitnijih pitanja u Kongu, ali detalji pregovora ne puštaju se u javnost, vjerojatno zbog velike delikatnosti situacije.

DR Kongo jedna je od potencijalno najbogatijih afričkih zemalja, ali cijeli niz izrazito brutalnih režima od kraja kolonijalizma u 1960-ima do danas nanio je zemlji strahovitu štetu.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara