Amnesty International oduzima Aung San Suu Kyi titulu "veleposlanice savjesti"

Amnesty International oduzima Aung San Suu Kyi titulu "veleposlanice savjesti"
Foto: Hina/EPA

ORGANIZACIJA Amnesty International u ponedjeljak je oduzela mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi titulu "veleposlanice savjesti" koja joj je dodijeljena 2009. jer je ocijenila da je izdala vrijednosti za koje se nekada borila.

"Nadali smo se da ćete kao veleposlanica savjesti Amnesty Internationala upotrijebiti svoj moralni autoritet za upozoravanje na nepravde gdje god ih vidite, čak i u Mjanmaru", napisala je Kumi Naidoo, glavna tajnica AI-ja, u poruci Aung San Suu Kyi.

"Više ne predstavljate simbol nade, hrabrosti i nepokolebljive obrane ljudskih prava"

"Razočarano zaključujemo da više ne predstavljate simbol nade, hrabrosti i nepokolebljive obrane ljudskih prava", dodala je. "Duboko razočarani vam oduzimamo tu titulu."

Amnesty International namjerava upozoriti na "višekratna kršenja ljudskih prava" Rohindža nakon dolaska Aung San Suu Kyi na čelo mjanmarske vlade 2016. godine.

Od kolovoza 2017. iz Mjanmara je u strahu od vojske i budističkih milicija pobjeglo više od 720.000 pripadnika te muslimanske manjine u većinski budističkoj zemlji. Sklonili su se u susjedni Bangladeš gdje žive u izbjegličkim logorima.

Bivšu ikona demokracije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine Aung San Suu Kyi kritiziraju zbog hladnoće, nedostatka sućuti i akcije za sudbinu muslimana Rohindža. Ona nikada nije osudila nasilje kojemu su bili izloženi.

Organizacija koja je nekad slavila Aung San Suu Kyi oduzela joj je nagradu na osmu godišnjicu njenog oslobađanja iz kućnog pritvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara