AMNESTY OSUĐUJE BRITANSKI ZAKON O PROTUTERORIZMU

Međunarodna organizacija za obranu ljudskih prava Amnesty International u četvrtak je oštro kritizirala britanski zakon o protuterorističkom djelovanju, usvojen nakon napada na SAD 11. rujna, ocijenivši kako je riječ o "izvrtanju zakonskih propisa". L

"Taj je zakon omogućio, primjerice, otvaranje zatvora Guantanamo u našem dvorištu", kazala je za britanski list The Independent direktorica Amnestyja za Veliku Britaniju, Kate Allen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću organizacije se kaže kako je zakon o protuterorističkom djelovanju stvorio "fantomski" sustav kaznenog prava koji se primjenjuje nad strancima osumnjičenima za "terorističke akcije". Također se iznose slučajevi uhićenja i zadržavanja u zatvorima 14 osoba, od kojih je šest osoba za koje se vjeruje da su teroristi, u zatvoru već dvije godine. Amnesty to smatra "diskriminirajućim".

"Ako postoji dovoljan broj dokaza koji bi doveli do doživotnog smještanja u zatvor spomenutih osoba, oni, u skladu s međunarodnim zakonima moraju biti izneseni pred sudom. U suprotnom uhićene osobe trebaju biti oslobođene", kaže se u izvješću Amnesty Internationala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara