Amram Mitzna - Politički meteor ili zvijezda padalica

AMRAM MITZNA, koji je meteorskom brzinom došao na čelo izraelskih laburista, mogao bi iskusiti jednako tako spektakularan pad, budući da sva ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će na izborima 28. siječnja njegova stranka pretrpjeti veliki poraz od stranke Likud koju vodi Ariel Sharon.

Amram Mitzna (57), gradonačelnik Haife i pričuvni general koji je tijekom prve intifade zapovjedao vojnim područjem središnjeg Izraela, koji uključuje i Zapadnu obalu, nije uspio iskoristiti korupcijske skandale koji su potresali Likud kako bi popravio poziciju laburista uoči izraelskih izbora.

Njegovi protivnici optužuju ga da mu nedostaju karizme, da je rastjerao birače centra previše lijevim političkim programom, a zamjeraju mu i to što je unaprijed isključio mogućnost svojeg sudjelovanja u vladi nacionalnog jedinstva koju bi vodio Sharon.

Te teške taktičke greške pokazuju, smatraju analitičari, Mitznino političko neiskustvo i određenu naivnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući se kao nasljednik premijera Yitzhaka Rabina, jednog od arhitekata sporazuma iz Osla koji je 1995. ubio desničarski židovski ekstremist, Mitzna se zauzima za trenutačni i bezuvjetni početak pregovora s Palestincima, te unilateralnu podjelu između židovske države i Palestinaca. On je također obećao da će u roku godine dana ukloniti sva židovska naselja iz pojasa Gaze kao i mala izolirana židovska naselja na Zapadnoj obali.

Rođen u kibucu Daverat (sjever Izraela) 1945., Mitzna je diplomirao zemljopis i političke znanosti na sveučilištu u Haifi. On je u dva mandata bio i gradonačelnik Haife.

Mitzna se 1963. pridružio izraelskoj vojsci, gdje je obnašao više dužnosti unutar glavnog stožera, a sudjelovao je i u ratu u Libanonu. Dan nakon što su izraelski saveznici - kršćanska milicija - izvršili masakr u izbjegličkim logorima Sabra i Šatila on je javno zaprijetio da će se povući iz vojske ako Ariel Sharon, tadašnji ministar obrane, ne podnese ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara