Analitičar o Marićevoj reformi koja je sve šokirala: Smanjite namete obrtnicima

Analitičar o Marićevoj reformi koja je sve šokirala: Smanjite namete obrtnicima
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

AKO je logika bila izjednačiti obrtnike i mikropoduzetnike, zašto ne smanjiti namete obrtnicima, poručio je Danko Sučević, ekonomski analitičar, komentirajući prijedlog novog Zakona o doprinosima kojim bi se koeficijent obračuna plaće direktora sa sadašnjih 0,65 povećao na 1,1.

"To direktno znači da, ako se netko hoće baviti poduzetništvom, odmah na početku mora osigurati otprilike 40 tisuća kuna da bi platio državi", kazao je Sučević za Lider.

"Mikropoduzetnici su dobrim dijelom poduzetnici iz nužde, oni koji su ostali bez posla na kojem su zarađivali po prilici četiri-pet tisuća kuna. Bez obzira na njihov uspjeh, prihod i dobit, oni ovime moraju osigurati novac za državu. U najvećem dijelu slučajeva nije baš da imate prihode osigurane čim otvorite firmu. Ponekad imate početnih četiri, šest ili dvanaest mjeseci bez ikakvih prihoda, pogotovo ako se bavite razvojem softvera. U tom periodu vi radite badava, prijatelji ili obitelj koji vam pomažu rade badava, ali državu, eto, morate namiriti", dodaje Sučević.

"Nije to sad nešto novo: i dosad se moralo plaćati, samo što je sad taj iznos gotovo udvostručen. Ovo je korak u krivom smjeru, dodatno opterećujemo mikropoduzetnike koje bismo generalno trebali više poticati. A ako je neka logika iza toga bila da se izjednače davanja obrtnika i mikropoduzetnika – nema problema, izjednačimo ih, ali tako da smanjimo namete obrtnicima", zaključuje Sučević.

IPRH: Netko ne zna pisati zakone

Na današnju izjavu ministra Marića reagirali su i iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

"Ministar Marić u izjavi kaže da je namjera bila da se doskoči onim poduzetnicima koji su zlorabili odredbe Zakona i da je namjera bila da se onemogući prijava članova uprave na nepuno radno vrijeme u društvu u kojem su postavljeni na tu poziciju.

Prije svega, propisivanje minimalne plaće uopće nije u skladu s tržišnim gospodarstvom. Drugo, namjera o kojoj ministar govori se ne može iščitati iz nacrta izmjene zakona!

Izmjena je kratka, promjena koeficijenta s 0,65 na 1,1, a sve ostalo ostaje jednako. Znači ono što vrijedi danas, vrijedilo bi i od 1.1.2019. samo sa znatno većom osnovicom za plaću.

Ili su namjere bile drugačije, ili netko ne zna pisati zakone!!!

Udruga IPRH stalno upozorava kako su propisi nejasni, nesuvisli, dvosmisleni što otežava rad poduzetnicima te pridonosi osjećaju pravne nesigurnosti.

Tražimo hitnu izmjenu članka u nacrtu zakona koja će jasno i smisleno prikazati intenciju promjena", priopćili su.

Marić pokušao objasniti reformu

Podsjetimo, Zdravko Marić se danas obratio javnosti iz Zadra. Tvrdi kako će za prave poduzetnike, one koji svaki dan rade i žrtvuju se, porezne promjene biti samo nabolje. Tvrdi kako se to podizanje minimalne plaće ne odnosi za direktore koji su u punom radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Nije jasno zapravo kako će odlučiti kome će povećati osnovicu, a kome ne.

Ministar financija tvrdi kako je namjera zakona spriječiti zlouporabe koje su uočili proteklih godina. "Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili", rekao je Marić.

Na pitanje kako će razgraničiti na koga će se to odnositi, odgovara: "Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise."

"Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom... A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo zaposleni negdje drugdje, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici,... .

Kao što vidite, imamo vrlo kompleksnu situaciju, moram opet jasno ponoviti, za one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene. Na njih se to ne bi trebalo niti odnositi. Dakle, ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, to je bila npr. ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom društvu, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. To je taj element na koji smo ciljali. Jer imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na trgovačka društva", kazao je Marić.

"Imamo još tri tjedna za raspravu"

"Ne treba stvarati paniku, još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo te komentare, kritike uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti", poručuje.

"Treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo, to vlada želi stimulirati i pomagati, ali u isto vrijeme moramo imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporabe, gdje dolazimo do izbjegavanja plaćanja poreza, odnosno doprinosa."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara