Analitičari očekuju stagnaciju Crobexa

Analitičari očekuju stagnaciju Crobexa
Graf: zse

NA ZAGREBAČKOJ burzi se danas očekuje oprezno trgovanje jer nema važnijih korporativnih vijesti, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon što su prošloga tjedna prekinuli 3-tjedni pozitivni niz.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,12 posto, na 1.760 bodova, a za toliko je oslabio i Crobex10, završivši trgovanje na 1.022 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexkonstrukt, za 2,7 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, gotovo 4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 22,7 milijuna kuna, što je oko 4,4 milijuna više nego tjedan dana prije.

Uz to, ostvareno je i 11,44 milijuna kuna u blok prometu, i to povlaštenom dionicom Adrisa 6,3 milijuna kuna, a Valamar Rivijere 5,13 milijuna.

„Na domaćem tržištu prošli tjedan prekinut je pozitivni niz indeksa koji su bilježili u prethodna tri tjedna, uz nastavak slabe dioničke likvidnosti. A s obzirom na to da nema važnijih korporativnih vijesti koje bi pomaknule tržište, danas očekujemo oprezno trgovanje bez većih promjena Crobexa”, kaže Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Prošloga je tjedna najveći promet, 6,4 milijuna kuna, ostvaren povlaštenom dionicom Adris grupe, a cijena joj je ojačala 0,72 posto, na 422 kune.

Slijedila je dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,67 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 2,86 posto, na 34 kune.

Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 1,92 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena na tjednoj razini ostala nepromijenjena, 152 kune.

Veći promet, 1,85 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, također uz stagnaciju cijene na 340 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najviše je pala cijena dionice Uljanika, za 12,5 posto, a potom Atlantske plovidbe, za 4,14 posto.

S druge strane, najviše su poskupjele dionice Končara EI, za 3,45 posto, te Đure Đaković grupe, za 7,5 posto.

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, dok je S&P 500 porastao 1,6, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

„Većina pristiglih rezultata američkih kompanija premašila je očekivanja analitičara, Fed je ostavio kamatne stope na postojećim razinama, a optimizam je zavladao i nakon završenog kruga trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Iako investitore zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, kao i neizvjesnost oko Brexita, i europske burze prošli su tjedan završile u plusu”, navodi Dolenec.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3, a pariški CAC 1,9 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,9 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara