PREDSJEDNIČKI IZBORI

Analitičari: Škoro je u katastrofalnom sučeljavanju izgubio drugi krug izbora

Analitičari: Škoro je u katastrofalnom sučeljavanju izgubio drugi krug izbora
Screenshot: HRT

KOLINDA Grabar-Kitarović i Zoran Milanović idu u drugi krug, Juričan zanimljiv, Škoro najgori – ovo su zajednički dojmovi političkog analitičara Žarka Puhovskog i profesora sociologije Josipa Kregara o sinoćnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata na Hrvatskoj televiziji. No to ne znači da aktualnu predsjednicu i Milanovića smatraju najboljim sudionicima sučeljavanja ni da im je jedino Škoro bio loš.

Katastrofalno pripremljeno sučeljavanje

Puhovski je izjavu započeo osvrtom na koncept sučeljavanja.

''Bilo je katastrofalno loše pripremljeno u uredništvu HTV-a jer su pitanja na toliko niskoj razini da nisu omogućila ozbiljnu raspravu. Nije bilo nijednog pitanja koje bi iznenadilo osim najpovršnijih priča iz kafića i krčmi po čitavoj Hrvatskoj. Nije bilo pitanja o decentralizaciji, nečem o čemu predsjednik može barem pokrenuti inicijativu, ozbiljnog pitanja o vanjskoj politici u smislu sukoba SAD-a i Europske unije, nije bila spomenuta Slovenija koja je ipak nekakav problem, Schengen, euro i tako dalje, a pričalo se o potpuno čudnim stvarima. Samo sam čekao još da pitaju koji im je najomiljeniji pjevač. Valjda zbog Škore to nisu mogli, ne znam'', kaže Puhovski.

Puhovski: Najbolji Juričan i Pernar

Malo nas je iznenadio odgovorom na pitanje tko je bio najbolji.

''Po mom sudu, superiorno najbolji, komunikacijski gledano, bio je Pernar i uz njega Juričan. S tim da je Juričan zapravo nastupao u nekoj drugoj utakmici, on se slučajno našao na ovom terenu jer on nije pravi kandidat po svom samorazumijevanju. Loši su bili, prije svega, Škoro, Babić i Kovač. Ostali su bili uglavnom blijedi s tim da je Milanović u zadnjih petnaestak minuta, kada je odlučio da ipak ne mora kontrolirati svoj karakter kojim se inače hvali, imao dvije dobre intervencije - kad je malo zaoštrio retoriku i kad je malo jasnije pokazao što hoće napraviti s Hrvatskom. To je djelovalo uvjerljivo jer je pustio emocije, inače je djelovao kao netko tko glumi kandidata, a nije kandidat, nije pokazivao nikakvu osobnu angažiranost. Kod Kolinde Grabar-Kitarović je, da citiramo Sherlocka Holmesa, događaj bio to što se nije ništa dogodilo od onog što se očekivalo – naime, da se osramoti", uvjeren je Puhovski.

Puhovski: Škoro i Kovač su dva najveća razočaranja

Zanimalo nas je i očekuje li da će se sučeljavanje odraziti na rezultate izbora.

''Ne znam koliko je to gledano, nemam podatke o tomu, ali ako jest, onda je lako moguće da je temeljna dilema riješena i da u drugi krug ulaze Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović jer je Škoro bio izrazito blijed, on se ponašao kao čovjek koji ima preveliku tremu za nekoga tko nastupa 30 godina pred desecima tisuća ljudi. Ponašao se kao da nije sasvim prisutan, ne mogu drukčije to reći. On i Kovač su bili dva najveća razočaranja, zapravo'', tvrdi Puhovski, a mi nismo odoljeli pa smo ga zapitali što mu se učinilo dobrim u Pernarovu nastupu.

''Imao je odgovor na svako pitanje u svom meni ne naročito prihvatljivom kontekstu. Brzo je odgovarao, imao je pripremljene bodlje za predsjednicu i Milanovića i djelovao je kao što inače djeluje u saboru, kao ozbiljan oporbeni političar. On to nije, ali tako je djelovao. No to je, naravno, sve pitanje konteksta, više sam puta govorio da je katastrofa SDP-a u tomu što je Pernar glavni oporbeni govornik u saboru'', zaključio je Puhovski.

Kregar: Ozbiljna Juričanova poruka u zezanju

Kregar, pak, pobjednicima sučeljavanja smatra Daliju Orešković i ''Juričana ili Bandića, kako već hoće da se naziva'', i to ''zbog dva sasvim različita razloga'' pa objašnjava:

''Dalija je pokazala koncentriranost, odlučnost, a Juričan da se šali, zeza, ali da u tome postoji vrlo ozbiljna poruka. Od pobjednika ipak bih izdvojio Zorana Milanovića, koji je pokazao visoki stupanj samokontrole, ali i da se sasvim nadmoćno može nositi s onima koji nemaju njegovo ni znanje, ni političko iskustvo. On zna detalje, a ne samo ono što piše u novinama. Suprotno tome, mislim da je gospođa Kolinda, koja zna detalje, propustila priliku da se nametne kao kompetentan znalac. Dapače, njen pad je, čini mi se, ovim nastupom zaustavljen, ali je otkrila mnoga od onih otvorenih pitanja kao što je korupcija u sigurnosnim službama i neuspješni vanjskopolitički potezi, koji će joj biti veliko opterećenje odluči li se za daljnju političku karijeru'', govori Kregar za Index.

Kregar: Sučeljavanje je bilo nužno, najgore je prošao Škoro

''Sučeljavanje je bilo nužno jer je zaustavilo estradizaciju predsjedničke kampanje koja je postala negledljiva. Radilo se o tome da je došla do izraza činjenica da kod iskazivanja svog mišljenja kandidati kao da su ranije zaboravljali da ima i drugih mišljenja koja će im se suprotstaviti. Na primjer, dok su s puno uzbuđenja govorili o 'Za dom spremni', jučer su, budući da su bili suočeni s drugima, govorili 'okrenimo se budućnosti, nećemo se baviti prošlošću'. Dakle, ovo je bila prilika da se predsjednička kampanja uozbilji. Bio je velik broj kandidata, nije ga bilo lako voditi, a još teže odrediti tko i što zastupa, što je originalan i izvorni stav, a što je jednostavno naučena fraza. U tome je najgore prošao Miroslav Škoro koji je pokazao prilično bljedilo. Vjerojatno je imao formulacije i odgovore koje nije mogao izreći jer je vrijeme sasvim drukčije nego što je naviknuo. On jest čovjek, više od svih, naučen na javni nastup, ali u situaciji koju u potpunosti kontrolira, vlada scenom. Ovdje, međutim, nije vladao scenom i mislim da je pokazao priličnu ovisnost o frazama koje pomalo blijede'', rezimira Kregar.

Prognoza - Kolinda i Milanović

Pitali smo ga i koliko sučeljavanje može utjecati na birače.

''Mislim da u priličnoj mjeri može utjecati na rezultate izbora jer mnogi koji ovise o medijima i medijskoj podršci, organiziranom pritisku, velikim sredstvima koja im stoje na raspolaganju, ne impresioniraju. Mislim da to neće izmijeniti poredak bar prva tri kandidata u nedjelju, ali će pokazati da su njihovi rezultati slabašni, klimavi i da u drugom krugu nitko neće imati status favorita. Čini mi se da će u drugi krug ići Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Ona zbog toga što iza nje stoji organizirana snaga političke stranke HDZ-a, a Milanović zato što će na kraju, unatoč tome što će se dio njegovih glasova raspršiti, ispasti uvjerljiviji od Škore. Prema tome, moja prognoza je Kolinda i Zoran Milanović'', nagađa Kregar.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara