Analiza izvješća: Trumpu porasle šanse za pobjedu na sljedećim izborima

Analiza izvješća: Trumpu porasle šanse za pobjedu na sljedećim izborima
Foto: Epa

POSEBNI tužitelj Robert Mueller predao je u petak iščekivano izvješće o svojoj istrazi uloge Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnom dosluhu američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom. U izvješću stoji kako Trump nije bio u dosluhu s Rusima.

Prema analizi Independenta, ovakav ishod pomoći će Trumpu na sljedećim izborima jer je izvješće njegovim pristašama dokazalo da predsjednik nije izdajica svoje domovine.

Nema dokaza

Glavni državni odvjetnik William Barr objavio je u pismu na četiri stranice da Mueller nije pronašao veze Trumpove kampanje i njegovih suradnika s Rusijom. Također, Barr je objavio kako nema dovoljno dokaza koji bi predsjednika optužili za ometanje istrage.

"Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga i ne oslobađa odgovornosti", navodi se.

Trump odmah reagirao

Vrlo brzo nakon objave sažetka glavnog državnog odvjetnika o dvogodišnjoj istrazi Roberta Muellera oglasio se i Donald Trump.

"Bez dosluha, bez ometanja, potpuno oslobađanje!" napisao je Trump.

No u sažetku jasno piše da "ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ali ga ono i ne oslobađa odgovornosti".

Već znamo slogan

Prema analizi Independenta, pretpostavlja se što će biti novi slogan za Trumpovu reizbornu kampanju 2020.: "Bez dosluha, bez ometanja". Također, vrlo je vjerojatno da će zaključci istrage Roberta Muellera pridonijeti tome da Trump ponovno bude izabran.

Mueller nije zaključio da Trump nije bio u dosluhu s Rusijom tijekom izbora 2016. ili da se nije pokušao uplitati u istrage optužbi. Rekao je samo, piše Independent, da nije našao nikakvih dokaza za takve aktivnosti.

Glavni državni odvjetnik Bill Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein bili su ti koji su na temelju izvješća zaključili da predsjednik nije počinio kazneno djelo. 

Sitna slova

No to što je napisano sitnim slovima nitko ne čita. Ono što je važno jest to da će Donald Trump i njegovi pristaše sada moći iskreno i entuzijastično reći da dvogodišnja istraga, koju je vodio uporan i poštovan tužitelj, nije pronašla dokaze da je predsjednik bio u dosluhu s Rusijom.

No ovo izvješće nije značajno samo za Trumpove pristaše. Mnogi demokrati su u bivšem direktoru FBI-a Muelleru vidjeli sredstvo osvete za bolan poraz svoje stranke s kandidatom za kojeg su svi smatrali da je mnogo više kvalificiran.

Optužbe da se Rusija miješala u izbore došle su im kao melem na ranu.

Da se dokazalo da je Trump surađivao s Putinom, da je imao neke financijske dogovore s njim i da je djelovao iz interesa otpisali bi Trumpa kao prevaranta i stvari bi se tijekom vremena posložile na svoje (demokratsko) mjesto. 

No sada se dokazalo da to nije slučaj.

Veliki poen za Trumpa

Istina je da će demokrati nastaviti s daljnjim istragama predsjednika i njegovih dužnosnika. Kongresmen Jerry Nadler najavio je ove nedjelje da će uskoro pozvati Billa Barra na svjedočenje, iskazujući zabrinutost zbog njegovih zaključaka na temelju spomenutog izvješća. 

No demokrati sada moraju nastaviti s oprezom. Ako krenu s preagresivnim napadom na Muellerovo izvješće, mogli bi postići suprotan efekt, odnosno moglo bi ispasti da ne prihvaćaju objektivne zaključke istrage i da žele ocrniti čovjeka koji je upravo oslobođen optužbi.

Trump nije izdajica domovine

Zapravo, Muellerovo izvješće uklonilo je sve izglede da se predsjednika smjeni, piše The Independent.

Zaključci Muellerovog izvješća mogli bi biti najznačajniji politički događaj za SAD od Trumpove pobjede u studenome 2016. Donald Trump nije nakon izvješća postao karizmatičniji i privlačniji javnosti niti je njegova rasistička retorika postala prihvatljivija. 

Međutim izvješće je pokazalo da Trump nije izdajnik svoje zemlje i da se nije prodao starom neprijatelju SAD-a iz razdoblja hladnog rata – Moskvi, što će puno značiti svim njegovim pristašama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara