Analiza: Koga je uopće briga za Pupovca?

Analiza: Koga je uopće briga za Pupovca?
Foto: Patrik Macek/Pixsell

MILORAD Pupovac je dulje od dva tjedna prijetio praznom puškom. Otkako je 23. kolovoza usporedio Republiku Hrvatsku s Nezavisnom Državom Hrvatskom utvrdivši “ne bih htio da ova zemlja doživi iskustvo jednog pokušaja stvaranja hrvatske države u 20. stoljeću. Taj pokušaj kolabirao je u sramoti jer je bio utemeljen na mržnji prema Srbima. S današnjom opsesivnom mržnjom prema Srbima Hrvatska je na istom putu” te da više nema s kime u Hrvatskoj razgovarati o položaju Srba, činilo se da Pupovac sa svojim saborskim zastupnicima razmišlja o napuštanju vladajuće koalicije. 

Postao je irelevantan

Posljedica tog intenzivnog i dugačkog razmišljanja je ta da je Pupovac postao irelevantan. Njegove bojažljive prijetnje da će napustiti koaliciju nitko više ne uzima ozbiljno, iako ni danas nije dao decidirani odgovor ostaje li uz HDZ ili ne.

Posljednjih tjedan dana odgovornost za to prebacuje se s jednog na drugo stranačko tijelo SDSS-a, a Pupovac odbija reći svoj stav. Jednako kao što odbija udovoljiti svima, pa i svojim koalicijskim partnerima koji od njega traže ispriku za usporedbu Republike Hrvatske s NDH. U više od dva tjedna petljavine oko SDSS-a i njihove koalicije s HDZ-om nije se, dakle, dogodilo baš ništa, osim što su zaoštreni odnosi između Beograda i Zagreba. To zaoštravanje odgovara svima. Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji, HDZ-u u pripremama za kampanju baš kao i njihovoj sestrinskoj stranci iz europskih pučana, naprednjacima Aleksandra Vučića. 

Ukras bez kojeg Plenković lako može dalje

Milorad Pupovac je, ponavljamo, prijetio a ništa nije napravio. Nije ni pisao međunarodnim institucijama, što je najavio 23. kolovoza. Tada je rekao da mu je žao što to nije već napravio jer u Hrvatskoj više nema partnera za razgovor.

Tjedni mu nisu bili dovoljni za sastavljanje pisma, kao da piše čak i sporije nego što govori. Vjerojatnije je da nikada nije ni namjeravao prijaviti Hrvatsku ili da je shvatio da je njegova uloga u hrvatskom političkom igrokazu daleko manja nego što je mislio i da su njegovi zastupnici u saboru i on sam Andreju Plenkoviću samo ukras bez kojeg se lako može.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara