Angela Merkel će prvi put posjetiti Auschwitz

Angela Merkel će prvi put posjetiti Auschwitz
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel posjetit će sljedeći petak Auschwitz prvi put, najavila je glasnogovornica vlade Ulrike Demmer uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobađanja tog nacističkog logora koji se nalazio na teritoriju današnje Poljske.

Merkel će biti prva predsjednica njemačke vlade u 24 godine koja će posjetiti taj bivši koncentracijski logor u kojem je ubijeno gotovo milijun Židova.

"Ona odgovara na poziv Zaklade Auschwitz-Birkenau u povodu njezinih deset godina postojanja", rekla je Demmer.

Merkel, u čijoj će pratnji biti poljski premijer Mateusz Morawiecki, odat će počast žrtvama minutom šutnje ispred Zida smrti u Auschwitzu, ispred kojeg su strijeljane tisuće zarobljenika. Potom će posjetiti logor Birkenau gdje će održati govor i potom položiti vijenac.

Tek treći posjet njemačkog kancelara Auschwitzu od završetka Drugog svjetskog rata

Merkel je već posjetila logore Buchenwald i Dachau u Njemačkoj, a njezin posjet bit će tek treći posjet nekog njemačkog kancelara Auschwitzu od završetka Drugog svjetskog rata.

Helmut Schmidt bio je prvi njemački kancelar koji je to učinio, 32 godine nakon što je Crvena armija oslobodila logor 27. siječnja 1945. godine. Helmut Kohl je Auschwitz posjetio dva puta, 1989. i 1995.

Tijekom Drugog svjetskog rata, gotovo 1,1 milijun ljudi, od kojih gotovo milijun Židova, ubijeno je u tom nacističkom logoru na jugu tada okupirane Poljske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara