Angela Merkel proglasila pobjedu, krah socijaldemokrata

Tekst: J.D.
Foto: AFP


PO dosadašnjim rezultatima na njemačkim parlamentarnim izborima, dvije vodeće stranke, CDU i SPD izgubile su glasove u odnosu na prošli mandat. Potencijalni desni partneri CDU-a vjerojatno dobili dovoljno glasova za ostvaranje želje Angele Merkel za formiranjem desne koalciije, koja će isključiti SPD. 

Po trenutnim predviđanjima, desna koalicija trebala bi imati 316 mjesta u Bundestagu. Lijeva opozicija trebala bi ostati na 290 mandata.

CDU-CDS će zajedno sa Slobodarskom demokratskom strankom (FDP) imati većinu. Unija CDU-CDS vodi s 33,8 posto glasova, što iznosi pad od 1,7 posto. U prenesenom to znači 214 mjesta u Bundestagu, 12 manje nego 2005. FDP će pomoći s 14,3 posto osvojenih glasova, 4,5 posto više nego na prošlim izborima, ili 93 mjesta, što je napredak od 32 mjesta u odnosu na prošle izbore. "Crno-žuta koalicija" tako bi imala većinu u parlamentu.

SPD je pod vodstvom Franka-Waltera Steinmeiera kao kandidata za premijera uspio zabilježiti najlošiji rezultat u povijesti stranke. 23,3 (pad od 10,9 posto) posto glasova donosi 146 mjesta u Bundestagu, zapanjujuća 76 glasa manje nego 2005. Glasovi su otišli na ekstremniju ljevicu, Die Linke, koja je pokupila 12,3 posto glasova, ili 76 mjesta u Bundestagu, što je za 22 mjesta bolje nego 2005. godine.

Pobjednik izbora je Guido Westerwelle


Pravi veliki pobjednik izbora je FDP i njen predsjednik Guido Westerwelle. Markus Söder iz CSU-a je još nakon televizijskog sučeljavanja Merkel i Steinmeiera rekao "Ovaj duel poznaje samo jednog pobjednika, a to je Guido Westerwelle".

S 15 posto glasova je FDP ostvario najbolji rezultat u povijesti stranke, i izvukao CDU iz velikih problema. 316 mjesta crno-žute koalicije u Bundestagu znači da se Merkel više neće morati mučiti s natezanjem sa SPD-om oko vođenja države. Westerwelle će preuzeti Steinmeierovo mjesto kao ministar vanjskih poslova.

Westerwelle je jučer bio miran. Glasao je u 10 ujutro u Bonnu, a nakon toga se uputio u Berlin. Još prije objave prvih izlaznih anketa Westerwelle je bio opušten, jer je dobivao rezultate s terena. I onda, nakon 18 sati, erupcija slavlja u sjedištu FDP-a. Nakon trećeg pokušaja čelnik FDP-a uspio je ući u vladu. Ipak, pričekao je do 19,15 da bi održao svoj pobjednički govor.

"Zadovoljni smo ovim izvanrednim rezultatom , ali znamo da to prije svega znači veliku odgovornost. Spremni smo preuzeti tu odgovornost. Želimo pomoći voditi njemačku, zato što vjerujemo u bolji porezni sustav, bolje prilike za obrazovanjem i veća građanska prava", rekao je Westerwelle.

"Imamo najbolji rezultat svih vremena. Sada želimo biti dio vlade. Odmah ćemo se baciti na poreze i pokušati olakšati opterećenje obiteljima. Ne sumnjam da ćemo u tome brzo uspjeti", obećao je. FDP se tijekom izborne kampanje zalagao za smanjivanje poreznog opterećenja. SPD je bio žestoko protiv toga. CDU je ostao relativno nejasan. Hoće li Nijemci moći smanjivati poreze u vrijeme velikog opterećenja na državnu kasu, ostaje za vidjeti. FDP osim guranja svog programa očekuje i oko pet ministarstava u novoj vladi.

Uz Westerwellea je na binu izašao i počasni predsjednik FDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher. Westerwelle je tijekom kampanje neprestano tražio blizinu i savjet svog suradnika i bivšeg čelnika FDP-a. Sada bi trebao krenuti njegovim stopama.

Unatoč pobjedi, CDU je ostvario drugi najgori rezultat u povijesti stranke. Vlast bi im bez FDP-a i njihovog monumentalnog podviga gotovo sigurno pobjegla iz ruku.

Merkel slavljenički

"Ostvarili smo nešto zaista veliko. Uspjeli smo ostvariti svoj izborni cilj osvajanja stabilne većine za novu vladu. Mislim da danas zaista možemo slaviti, ali onda nas čeka puno posla. Ne bih htjela govoriti ljudima da se otirijezne od slavlja, ali ne želimo zaboraviti kako ima puno problema koje treba riješiti".

Die Linke i Zeleni se ni u kom slučaju ne mogu požaliti. Sve tri manje stranke zabilježile su odlične rezultate, i uvelike pojačale svoj status u Bundestagu. Unija se također ne može žaliti, jer će moći odustati od nikad pretjerano omiljene koalicije sa SPD-om.


FDP slavi, u SPD-u napeto

FDP je već počeo slaviti najbolji rezultat svih vremena. Bivša ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger rekla je kako je za uspjeh zaslužan "jasan profil" stranke po pitanju poreza, građanskih prava i obrazovanja.

Zapravo bi na izborima, kako stvari sada stoje, trebali pobijediti svi, osim socijaldemokrata. Mladež SPD-a već se pobunila, i rekla kako ovo ne može ovako dalje, najavivši neophodne promjene.

Steinmeier je već najavio kako će preći u oporbu i odbacio je razmišljanja o svojoj smjeni iz vrha stranke: "Upravo večeras ne namjeravam bježati od odgovornosti. Kao vođa oporbe ću predvoditi SPD, ova misija nije gotova, rekao je, ali je dodao i kako je ovo veliki poraz socijaldemokracije.

Zeleni krive SPD za pad ljevice

Jedan od vođa stranke Die Linke, Dietmar Bartsch, rekao je kako su rezultati "kruna dosadašnje priče o uspjehu". "Nitko nije vjerovao kako jedna stranka lijevo od SPD-a uopće može osvojiti dvoznamenkasti broj postotaka", rekao je.

Zeleni, koji ispadaju iz vlasti u kojoj su sudjelovali u velikoj koaliciji, također kreću u oporbu. Njihov glavni kandidat Jürgen Trittin rekao je na zabavi povodom izbora: "Idemo u opoziciju, a tjerat ćemo crne i žute ispred sebe". Indirektno je naznačio kako je SPD kriv za pobjedu crno-žute opcije: "Mi smo ostvarili grandiozan pomak, ali nismo mogli izjednačiti ono što su neki katastrofalno izgubili".

Za Hrvatsku se ništa ne mijenja

Njemački stav o proširenju Europske unije i hrvatskoj ulozi u tome vjerojatno se neće promijeniti zbog rezultata ovih ibzora: Kako je Tonino Picula nedavno rekao za Index: "U očima prosječnog Europljanina proširenje sada nije prioritet i zbog toga niti političari ne žele o njemu govoriti. Političari znaju što birači žele; pogledajmo samo Njemačku. U Njemačkoj će sad biti izbori, a njihovi političari ne žele otvoreno podržati proširenje Unije jer znaju da bi tako izgubili glasove. Angela Merkel je Sanaderu to još odavno rekla. Takva situacija traje već neko vrijeme".

"Mislim da ništa ne bi bilo drugačije niti da je ljevica na vlasti. Niti ona ne bi bila blagonaklona daljnjim proširenjima. Ovo je loše vrijeme za euro-optimiste", podvukao je ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara