Angela Merkel: "U ime cijele njemačke vlade oštro osuđujem pokušaj vojnog udara u Turskoj"

Angela Merkel: "U ime cijele njemačke vlade oštro osuđujem pokušaj vojnog udara u Turskoj"

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u subotu je "oštro osudila" neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj te pozvala turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se prema pučistima odnosi tako da poštuje pravila pravne države.

"U ime cijele njemačke vlade oštro osuđujem pokušaj vojnog udara protiv demokratski izabrane turske vlade", stoji u priopćenju službenog Berlina.

No prema "osobama odgovornim za tragične događaje u Turskoj treba se odnositi u skladu s pravilima pravne države", istaknula je njemačka kancelarka.

Naime, turski premijer Binali Yildrim zaprijetio je pučistima, kazavši da će ih sustići kazna kakvu su zaslužili, a turski je predsjednik izjavio da će na puč "vrlo oštro odgovoriti".

Njemačka na strani demokracije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njemačka je na strani svih stanovnika Turske koji brane demokraciju i pravnu državu, a političke promjene mogu se provesti isključivo parlamentarnim i demokratskim načinom", poručila je kancelarka.

Turske su vlasti u subotu, nakon neuspjelog vojnog puča u državi, s dužnosti maknule 2745 sudaca, izdani su nalozi za uhićenjem 140 sudaca vrhovnog suda, a desetero članova najvišeg administrativnog suda je uhićeno.

U subotu se Tweetom oglasio i član turskog Amnesty Internationala, Andrew Gardner koji smatra da Turska, nakon gušenja pokušaja vojnog puča, ne bi trebala provoditi smrtne presude.

"Turska se ujedinila protiv vojske u obrani ljudskih prava. Provedbom smrtne kazne i strožeg kažnjavanja pobjeda će biti izgubljena", napisao je Gardner.

Pristaše turskih vlasti tražile su smrtnu kaznu za počinitelje vojnog udara, a lokalni mediji prenijeli su izjavu jednog dužnosnika koji je kazao kako bi se takva kazna trebala razmotriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara