Ankara u utorak ne glasa o zahtjevu SAD-a, oprema i ljudi stižu

DVA SU američka teretna zrakoplova sletjela u Diyarbakir na jugoistoku Turske gdje trebaju modernizirati luke za slučaj rata protiv Iraka, no parlament u Ankari odgađa glasovanje o zahtjevu Washingtona da dopusti stacioniranje američkih vojnika na turskome tlu.

Oko 200 američkih vojnika i vojna oprema iskrcani su iz zrakoplova C-130.

Pet zrakoplova istoga tipa sletjelo je u nedjelju u istu bazu s 500 američkih vojnika.

Turski parlament, koji je 6. veljače dopustio Amerikancima modernizaciju luka i aerodroma, trebao je u utorak glasovati o prihvatu američkih zrakoplova i desetaka tisuća vojnika na svome tlu za moguće napade na Irak.

´Ured premijera (Abdullaha Gula) neće sutra (u utorak) poslati zahtjev parlamentu´, rekao je predsjednik parlamenta Bulent Arinc u ponedjeljak.

Gul je ranije objavio da će biti teško uvjeriti parlament da odobri stacioniranje vojske bez dogovora Washingtona i Ankare oko američke pomoći Turskoj u iznosu nekoliko milijardi dolara, za sanaciju gospodarskih, političkih, vojnih posljedica rata.

O tom su pitanju izaslanici SAD-a i Turske razgovarali tijekom vikenda, a iz službenog izvora još uvijek nema priopćenja o dogovoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara