ANKETA Trošimo li previše novca za privilegije ratnih veterana?

ANKETA Trošimo li previše novca za privilegije ratnih veterana?

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsel, Hina

EUROPSKA komisija se u jučerašnjem izvješću za tzv. Europski semestar 2018. vrlo kritički osvrnula na privilegije koje u Hrvatskoj imaju ratni veterani.

>> Europa oštro kritizirala Hrvatsku zbog silnog novca za ratne veterane


>> Medved: Veterani žive u teškim uvjetima, kritike EK su neopravdane

Komisija je podsjetila da su "hrvatske vlasti odlučile proširiti povlastice koje su odobrene ratnim veteranima i članovima njihovih obitelji", što je "rezultiralo povećanjem njihovih najviših mirovina", a istovremeno je "jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada".

Europska komisija je izrijekom opisala hrvatske ratne veterane kao "privilegiranu kategoriju", te napominje da socijalna skrb u Hrvatskoj loše funkcionira jer nije usmjerena na najpotrebitije, nego se novac, umjesto na najsiromašnije, troši upravo na tu privilegiranu skupinu ratnih veterana.

Plinskim bocama protiv vukovarskog heroja Freda Matića

Radi se o temi na koju Index već dugo upozorava, a svodi se na sljedeće: Dio ratnih veterana poznatiji kao šatoraši su od HDZ-a skupo naplatili svoj prosvjed protiv SDP-ovog ministra branitelja i vukovarskog heroja Predraga Freda Matića. Njihov prosvjed trajao je 555 dana, iznosili su i plinske boce na cestu, a u konačnici je njihov čovjek Tomo Medved postao ministar branitelja u vladi Andreja Plenkovića te progurao novi zakon o braniteljima kojim su dodatno proširene privilegije ratnih veterana.

Ukratko - vlasti u Hrvatskoj ne pokušavaju od ratnih veterana stvoriti produktivne članove društva koji mu doprinose svojim radom, nego kupuju njihovu naklonost novcem poreznih obveznika.

Svaki dan prosvjeda naplatili gotovo 10 milijuna kuna


Prema nekim procjenama, svaki dan prosvjeda koji je trajao 555 dana šatoraši su naplatili gotovo 10 milijuna kuna. Naime, to proizlazi iz računice prema kojoj će novi zakon o pravima branitelja porezne obveznike stajati nevjerojatnih 5,5 milijardi kuna do 2025. godine.

S druge strane, ministar Tomo Medved je danas uoči sjednice vlade lakonski ustvrdio da su kritike Europske komisije neopravdane, dodavši kako ratni veterani žive u "iznimno teškim i nezavidnim uvjetima".

Daje li država previše našeg novca za ratne veterane?

Zbog svega navedenog, postavljamo vam jednostavno pitanje - daje li hrvatska država, odnosno hrvatska vlade, previše našeg novca za ratne veterane? Glasajte u Indexovoj anketi i recite nam što mislite!

 


 

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara