Anketa: Građanima EU zaštita okoliša glavni je prioritet

GRAĐANI Europske unije smatraju zaštitu okoliša glavnim prioritetom, pokazuju rezultati ankete koju je u četvrtak objavila Europska komisija.

"Očito je da Europljani smatraju zaštitu okoliša glavnim prioritetom te da žele nove mjere zaštite na europskoj razini", izjavila je povjerenica Europske komisije za okoliš Margot Wallstroem, predstavljajući rezultate istraživanja, kojim je obuhvaćeno 16000 građana Europske unije.

Na upit kakvo je sadašnje stanje zaštite okoliša, 45 posto ispitanih je odgovorilo da se "onečišćenje okoliša može zaustaviti promjenom načina života", dok ih 44 posto smatra da je "ljudska djelatno nanijela definitivnu štetu okolišu".

Građani se najviše boje nuklearnih katastrofa (50 posto ispitanih), a slijede industrijske katastrofe s 45 posto. Između 41 i 44 posto ispitanih najopasnijim smatra "klasične" probleme poput onečišćenja zraka, prirodne nepogode, onečišćenje vode i uništavanje tropskih šuma.

Zabrinutost za okoliš najveća je u Grčkoj (58 posto), a najmanja u Nizozemskoj (21 posto).

U jačanju zakonske regulative i njezinoj striktnoj provedbi, 48 posto ispitanih vidi najbolji način zaštite okoliša, 45 posto ih smatra da bi se bolji rezultati postigli poboljšanjem informiranosti i još većim senzbiliziranjem za ekološka pitanja.

"Mišljenja izražena u ovom istraživanja bit će uzeta u obzir u našim budućim inicijativama za zaštitu okoliša", izjavila je povjerenica Wallstroem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara