Anketa o radnoj snazi: 161 tisuća građana želi raditi, ali ne traži posao

Anketa o radnoj snazi: 161 tisuća građana želi raditi, ali ne traži posao

Grafika: DZS

DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je danas rezultate Ankete o radnoj snazi za razdoblje od srpnja do rujna 2015. koji pokazuju da je u trećem kvartalu prošle godine u Hrvatskoj bilo 3,6 milijuna radno sposobnih stanovnika.

Od ukupnog broja radno sposobnih zaposleno je bilo 45,3 posto odnosno 1,62 milijuna, nezaposleno 8,3 posto ili 297 tisuća, dok je neaktivno bilo 46,4 posto odnosno 1,67 milijuna radno sposobnih građana.

Među neaktivnim stanovništvom 1,5 milijuna ne radi zbog starosti, bolesti ili školovanja, 161 tisuća bi željela raditi ali ne traži posao, dok ih 11 tisuća traži posao ali ga ne može prihvatiti u iduća dva tjedna.

Što se tiče nezaposlenih, 48 tisuća ih ima osnovnu ili nižu školsku spremu, sa srednjom stručnom spremom ih je 204 tisuće, dok 45 tisuća nezaposlenih ima višu ili visoku stručnu spremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kraće od jedne godine nezaposleno je 93 tisuće građana, a dulje od jedne godine 204 tisuće građana.

Manje nezaposlenih se prijavljuje u evidenciju HZZ-a

Kako navode iz Državnog zavoda za statistiku, usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih Anketom, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u trećem tromjesečju 2015. stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija veća (16,0 posto) od stope anketne nezaposlenosti (15,4 posto).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi veći je za 39 tisuća od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što upućuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koje se prijavljuju na HZZ.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 297 tisuća nezaposlenih prema Anketi njih 254 tisuće ili 85,4 posto prijavljeno službi za zapošljavanje. Ostalih 14,6 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 258 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 4 tisuće ili 1,6 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti", navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara