Anketa: Opći stav hrvatskih građana prema EU i dalje pozitivan

GOTOVO svi odrasli građani Hrvatske čuli su za Europsku uniju, a opći je stav većine hrvatskih građana prema EU i dalje pozitivan, prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja čiji su rezultati predstavljeni u utorak u Ministarstvu za europske integracije (MEI).

Ministarstvo za europske integracije u suradnji s GfK - Centrom za istraživanje tržišta provelo je u prosincu 2002. godine šesti krug istraživanja javnog mnijenja o stavovima hrvatskih građana prema EU i procesu pridruživanja. Istraživanja javnog mnijenja provode se svakih šest mjeseci od srpnja 2000. godine, na reprezentativnom uzorku od 1000 stanovnika na čitavu području RH.

Prema posljednjem istraživanju, za EU su čuli gotovo svi odrasli građani Hrvatske (97 posto), a opći je stav većine hrvatskih građana prema EU i dalje pozitivan.

I dalje je vrlo visok udio onih koji su za uključivanje RH u EU, ali je u porastu i udio onih građana koji su protiv uključivanja RH u EU.

Velika većina građana Hrvatske smatra da će pridruživanje RH u EU rezultirati većinom pozitivnim posljedicama, a hrvatski su građani sve više i informirani o EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem valu istraživanja po prvi je puta uključeno i istraživanje osnovnih stavova prema NATO-u, a prema dobivenima rezultatima za NATO je čulo 96,3 posto građana, dok se za ulazak Hrvatske u NATO-a izjasnilo 61 posto građana.

MEI je predstavilo i dvije nove publikacije - ´Hrvatska na putu u Europsku uniju: Od kandidature do članstva´ i ´Europa u Hrvatskoj´, koje su namijenjene informiranju opće javnosti o podnošenju zahtjeva za članstvo u EU i odnosima između RH i EU.

MEI je od početka veljače otvorio i besplatni telefon (0800203203) na kojem se građani mogu informirati o hrvatskom putu prema EU i o EU općenito.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara