Anketa predviđa uvjerljivu pobjedu Borisa Johnsona

Anketa predviđa uvjerljivu pobjedu Borisa Johnsona
Foto: EPA

KONZERVATIVNA stranka premijera Borisa Johnsona, prema istraživanju YouGova koji je točno predvidio rezultate izbora 2017., uvjerljivo će pobijediti na izborima 12. prosinca.

Konzervativci bi trebali osvojiti 359 mandata od 650, dok su na izborima prije dvije godine osvojili 317 zastupnika, pokazuju rezultati ankete tvrtke za istraživanje javnog mnijenja YouGov.

Projekcija za ovogodišnje izbore "sugerira da će konzervativci osvojiti većinu", rekao je Anthony Wells, ravnatelj odjela za politička i društvena istraživanja u YouGov-u.

Johnson obećao Brexit ako pobijedi

Johnson je obećao da će se Brexit dogoditi 31. siječnja ako pobijedi na izborima.

"Promjena prema Konzervativnoj stranci veća je u područjima koja su glasala za Brexit 2016., a većina projiciranih novih dobitaka za torijevce bilježi se na sjeveru te u urbanom Zapadnom Midlandsu, kao i u bivšim rudarskim okruzima Istočnog Midlandsa", pojasnio je Wells.

Prema istom istraživanju Laburistička stranka dobiva 211 mandata, dok su na prošlim izborima osvojili 262.

Škotska nacionalna stranka (SNP) dobiva 43, Liberalno-demokratska stranka 13, a stranka Brexit, koja se ne natječe u okruzima gdje su na prošlim izborima pobijedili konzervativci, nula.

Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno je na 650 izbornih jedinica, a relativni pobjednik u izbornoj jedinici odnosi mandat.

Nakon prošlih izbora konzervativci su se morali osloniti na podršku Demokratske unionističke stranke (DUP) jer samostalno nisu imali većinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara