Anketa: Većina katolika želi da Crkva ublaži stav o homoseksualnosti

Anketa: Većina katolika želi da Crkva ublaži stav o homoseksualnosti
Foto: EPA

VELIKA većina katolika želi da Crkva ublaži svoj stav o homoseksualnosti, pokazala je anketa objavljena jučer.

Anketa YouGov provedena je u državama s najviše katolika u svijetu, a to su Brazil, Meksiko, Kolumbija, Filipini, Sjedinjene Države, Francuska, Španjolska i Italija.

Oko 59 posto ispitanika se složilo da bi Katolička crkva "trebala ponovno razmotriti svoje učenje o LGBT pitanjima", stoji u priopćenju konferencije u Rimu.

Postotak se povećao na 65 posto kod baptističkih katolika i na 63 posto kod praktičnih katolika, pokazala je anketa koju je pokrenula kampanja Equal Future 2018.

"Rezultati ove ankete su poziv vodstvu Katoličke crkve i njezinim članovima da promijene svoj pristup LGBT osobama", rekao je ravnatelj kampanje Tiernan Brady.

Biskupi iz cijeloga svijeta okupili su se na sinodi od 3. do 28. listopada u Vatikanu koja ima u fokusu mlade, uključujući i pitanja o tome kako se oni nose s homoseksualnim tendencijama. 

"Bio bi velik propust da se sinoda ne osvrne na štetu koja je učinjena djeci i mladim ljudima koji su dio LGBT populacije", rekao je Brady.

U srpnju je izvješće sinode prepoznalo da lezbijke, gay, biseksualne i transseksualne (LGBT) mlade osobe žele da Katolička crkva bude otvorenija prema njihovim potrebama. 

Međutim, teško da će biskupi mijenjati ključna crkvena učenja koja prepoznaju samo heteroseksualne brakove i preporučuju čednost homoseksualcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara