Annan: Afrika se mora snažnije boriti protiv AIDS-a

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan, pozvao je u četvrtak stanovnike Afrike da im borba protiv AIDSa postane prioritet, a međunarodnim je donatorima poručio da bi trebali učiniti više na tom području.

U govoru održanom na drugome summitu Afričke Unije u Mozambiku, Annan je pozvao afričke čelnike da sruše zid šutnje koji okružuje crni kontinent kada je u pitanju pandemija spomenute bolesti. U Africi je virusom HIV-a zaraženo gotovo 30 milijuna stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neka vam borba protiv AIDS-a bude prioritet. Napore Afrike sustavno potkopava virus, tako okrutan da napada i vrlo mlade ljude, prije nego dožive najplodnije godine", kazao je Annan.

"SAD i EU su znatno povećale financijska sredstva za borbu protiv AIDS-a u Africi, no to još uvijek nije dovoljno - potrebna je dvostruka svota za ovu godinu, za iduću godinu i one koje dolaze", upozorio je Annan.

Od 30 milijuna zaraženih virusom HIV-a u Africi, samo ih oko 50.000 prima anti-retroviralne lijekove, za sada jedini poznati način koji usporava napredak bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara