Annan: Bez potpore UN-a legitimitet rata bio bi "ozbiljno narušen"

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan upozorio je u ponedjeljak da bi legitimitet vojne akcije protiv Iraka bez potpore Vijeća sigurnosti UN-a bio ´ozbiljno narušen´.

Annan, koji se nalazi u Den Haagu zbog mirovnih pregovora o ujedinjenju Cipra, pozvao je na jedinstvo u Vijeću sigurnosti prije mogućeg američkog rata s ciljem razoružanja Iraka.

´Članice Vijeća sigurnosti sada su suočene s teškim izborom´, rekao je Annan na konferenciji za novinare. ´Ako ne uspiju dogovoriti zajedničko stajalište i ako se pokrene akcija bez odobrenja Vijeća sigurnosti tada će legitimitet i potpora takvoj akciji biti ozbiljno narušeni´, dodao je.

SAD, Velika Britanija i Španjolska predložile su novu rezoluciju u kojoj je 17. ožujka postavljen kao rok do kojeg Irak mora u potpunosti ispuniti zahtjeve UN-a za razoružanjem.

Da bi rezolucija bila odobrena mora dobiti najmanje devet glasova u Vijeću sigurnosti koje ima 15 članica i niti jedna od stalnih članica - SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina - ne smije uložiti veto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara