Annan: Borba protiv AIDS-a mora se voditi istim intenzitetom kao i borba protiv terorizma

SJEDINJENE Države moraju voditi borbu protiv AIDS-a istom predanošću koju pokazuju u borbi protiv terorizma, kazao je u utorak u Bangkoku na konferenciji o AIDS-u glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Čujemo dosta o oružju za masovno uništavanje. Čujemo dosta o terorizmu i brinemo se zbog oružja za masovno uništavanje zbog njegove sposobnosti da ubije tisuće ljudi", kazao je Annan.

"Ovdje imamo epidemiju koja ubija milijune. A kakav je odgovor?", dodao je.

"Stvarno nam je potrebno vodstvo. Amerika ima prirodnu sposobnost za vođenje zbog svojih resursa i zbog svoje veličine", rekao je Annan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je govorio na marginama UN-ove konferencije u Bangkoku na kojoj su brojni izaslanici kritizirali SAD zbog njegove politike financiranja borbe protiv AIDS-a.

No, znanstvenik američke vlade koji predstavlja SAD na konferenciji stao je u obranu politike američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Nema uopće govora o smanjenoj predanosti u međunarodnom međudjelovanju. Pogledajte predsjednikov program: to je 15 milijardi dolara", kazao je znanstvenik Tony Fauci, šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Bush je za sljedećih pet godina namijenio 15 milijardi dolara za borbu protiv epidemije AIDS-a koja je odnijela 20 milijuna života diljem svijeta i zarazila 38 milijuna osoba.

Ova konferencija - najveće okupljanje znanstvenika, aktivista, proizvođača lijekova i oboljelih od AIDS-a - obilježena je dnevnim prosvjedima protiv SAD-a, Busha i drugih bogatih zemalja jer ne podržavaju dovoljno UN-ov globalni fond za borbu protiv AIDS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara