Annan na ECOSOC-u zatražio jači napor za razvojne ciljeve

ZEMLJE mogu smanjiti za pola krajnje siromaštvo i postići Milenijske razvojne ciljeve do 2015. ukoliko provedu neophodne reforme i dobiju vanjsku pomoć ove godine, ali bi iduće godine već moglo biti kasno, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Na zasjedanju Ujedinjenih naroda 2000. 189 zemalja usvojilo je Milenijske razvojne ciljeve da do 2015. smanje za polovicu postotak siromašnih u svijetu, ojačaju borbu protiv AIDS-a, smanje smrtnosti djece, uključe svu djecu u obrazovni sustav te ojačaju globalno partnerstvo.

Ovi ciljevi se mogu postići jedino gradeći na obećanju Monterreyskog konsenzusa iz 2002. o stvaranju pravednije trgovine između bogatih i siromašnih, rekao je Annan na zajedničkom godišnjem zasjedanju UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) te Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske trgovačke organizacije.

Na zasjedanju je Hrvatsku predstavljao zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujučić.

Hrvatska se na sastanku svrstala uz izjavu Europske unije koju je u ime članica EU-a, pristupajućih zemalja, kandidata te zemalja stabilizacije i pridruživanja dao irski ministar financija Charlie McCreevy čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

McCreevy je naglasio kako treba oživjeti Monterreyski proces o pravednijoj trgovini između bogatih i siromašnih zemalja te se koncentrirati na rješavanje problema duga prezaduženih zemalja.

Postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva traži da sve zemlje, razvijene i one u razvoju ostvare svoje obveze, rekao je on.

McCreevy se založio za nastavak propalih pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine iz Dohe te za bolju koordinaciju i suradnju UN-a, Svjetske banke, MMF-a i Svjetske trgovačke organizacije u postizanju Milenijskih ciljeva.

(Hina) xsl yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara