Annan neće odstupiti zbog skandala oko "Nafte za hranu"

Annan neće odstupiti zbog skandala oko "Nafte za hranu"
GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan rekao je u utorak kako su optužbe u iračkom programu "Nafta za hranu" bacile sjenu na Ujedinjene narode, ali i ponovio da neće odstupiti s položaja.

Annan je rekao, odgovarajući na optužbe američkog Kongresa da su u UN-u zatajivali dokumente o tom programu, kako će istražno povjerenstvo koje vodi bivši ravnatelj američkih državnih rezervi Paul Volcker prije kraja siječnja objaviti privremeno izvješće.

"SAD treba UN i UN treba SAD. Moramo pronaći način za suradnju", rekao je Annan na konferenciji za novinare na završetku godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od pada Sadama Huseina, irački dokumenti pokazuju da je u programu "Nafta za hranu" bilo lažiranja troškova, korupcije i podmićivanja. Program, započet 1996. radi ublažavanja sankcija UN i u međuvremenu prekinut, omogućavao je Iračanima prodaju nafte u svrhu kupnje hrane, lijekova i druge opreme.

"Optužbe oko programa Nafta za hranu bacile su sjenu na jednu operaciju koja je pomogla milijunima Iračana. Moramo što prije pronaći pravu istinu", rekao je Annan.

No, istodobno je naglasio kako namjerava odraditi i posljednje dvije godine svojeg 10-godišnjeg mandata i da neće dati ostavku, kao što su to zahtijevali neki američki kongresnici.

"Imam povjerenje i potporu zemalja članica (UN)", rekao je glavni tajnik, dodavši kako nitko iz Busheve administracije nije izrazio podršku zahtjevima za njegovim odstupom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara