Annan ponovno izrazio predanost UN-a iračkim izborima

Annan ponovno izrazio predanost UN-a iračkim izborima
GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je osudio terorističke napade u Iraku u kojima je u nedjelju poginulo 67 ljudi uključujući i tri radnika koja su pripremala siječanjske izbore i obećao punu potporu UN-a Iračanima u održavanje izbora.

"Nikakav razlog ne može opravdati ubijanje nedužnih civila i hladnokrvno ubojstvo radnika na izborima čiji je jedini cilj pomoći iračkom narodu u korištenju njihovog demokratskog prava da glasuju", rekao je Annan u priopćenju koje je objavio njegov glasnogovornik Fred Eckhard u New Yorku.

On je najoštrije osudio napade u Najafu i Karbali u kojima je u nedjelju u napadu automobila bombi poginulo 67, a ozlijeđeno više od 120 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ujedinjeni narodi će nastaviti činiti sve što mogu da bi pomogli iračkom narodu u održavanju izbora i dovršavanju njihove političke tranzicije na uredan način", rečeno je u priopćenju. Annan je pozvao Iračane da se ne daju zastrašiti napadima i da se okupe u duhu nacionalnog pomirenja.

Nastavljajući s pripremama za izbore planirane za 30. siječnja iračko izborno povjerenstvo je u ponedjeljak u Bagdadu lutrijski utvrđivalo poredak političkih stranaka na glasačkim listićima.

Prve tri loptice izvukao je Annanov posebni predstavnik Ashraf Quazi iz bubnja u kojem se nalazilo 256 loptica od kojih svaka predstavlja jednu političku stranku koja će sudjelovati na izborima.

"Doista je u interesu svakog iračkog građanina, kakvi god bili njegovi politički pogledi, da sudjeluje u izbornom procesu", rekao je Quazi izrazivši uvjerenje da će Iračko neovisno izborno povjerenstvo biti sposobno organizirati vjerodostojne, poštene i transparentne izbore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara